All for Joomla All for Webmasters
Magazin

Najizolovanije selo na Balkanu: Ima šest stanovnika, žive bez prodavnice i ne znaju ko im je predsjednik!

U digitalno doba stanovnici žive u potpunoj izolaciji od informacija iz zemlje i svijeta.

Kao prije 200 godina, bez ljekara, poštara, prodavnice, telefonskih signala, tako se živi u najizolovanijem selu u Hrvatskoj – Drenovcima Osredačkim.

Uz fizičku izloaciju zbog lošeg puta koji nekoliko puta presjeca državnu granicu, stanovnici žive izolovani i od informacija. Selo se nalazi u blizini Gračaca i Knina, na samoj granici s Bosnom i Hercegovinom. Ovde danas živi tek šestoro stalno naseljenih stanovnika.

Gospođi Smilji praznik je kad joj neko dođe u goste.

“Nema tu poštara, nema tu ništa! Do ljekara idem pola dana dok dođem i odem jer idem u Knin. Ako ste čuli za Knin!, kaže Smilja Ševo iz Drenovca Osredačkog.

Ako neko želi da dođe do Drenovca, mora da pređe granicu za pogranični promet, iz Hrvatske mora se ući u Bosnu i Hercegovinu i opet iz BiH u Hrvatsku. A radno vrijeme ovog graničnog prelaza takvo je da granicu možete preći samo tokom dana.

Uz dozvolu za jednokratni prelaz do Drenovca se probija makadamom, 15 kilometara. Put koji presjeca granicu Drenovac je potpuno izolovao od ostatka Hrvatske. Tuda je prošla trasa nikad završenog autoputa u bivšoj državi, a tik uz selo nalazi se napuštena Unska pruga, uz koju je živjelo više od 20 porodica.

Struja je u ovo selo poslije 15 godina mraka stigla tek lani, i to donacijom solarnih ploča, i to je jedini dašak 21. vijeka u ovom mjestu. Pokretna prodavnica iz BiH svrati jednom nedeljno, ako imate sreće, uhvatićete samo bh. telefonski signal.

Da stanovnici ovog mjesta zbog potpune izolovanosti dokazuje i činjeniva da ne znaju ko je predsjednik njihove države.

– Tko je predsjednik Amerike?

– Predsjednik Amerike je George Bush. I kompanija.

– Tko je hrvatski premijer?

– Ja mislim da je Orešković – kaže Dušan Ševo.

Kompletnu reportažu o Drenovcu pogledajte ovdje.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top