All for Joomla All for Webmasters
Srbija

ANJA JE JEDINA ŽENA PILOT U VOJSCI SRBIJE: Tata se naljutio, baka plakala ali ništa je nije moglo zaustaviti u nameri da ostvari svoj san

Nebo je moje radno mesto, oduvek sam to znala. I ništa me nije moglo zaustaviti u nameri da ostvarim svoj san, otkrila nam je Anja.

Poručnik Anja Krneta jedina je žena pilot vojnog helikoptera u Srbiji. Oduvek je, kaže, znala da će nebo biti njeno radno mesto. Čekala je samo da se slože kockice i da njen san postane stvarnost.

Odrastajući uz oca Dušana Krnetu, pilota „orla“ u Ratnom vazduhoplovstvu i protivvazdušnoj odbrani, Anja se s avionima srela čim je prohodala. Oni su postali njena fascinacija, a miris kerozina lepši joj je od najskupljeg parfema.

– Oduvek sam znala da ću leteti. Postojao je, međutim, veliki problem. Nije bilo žena u vojsci. Posrećilo mi se da je Vojna akademija te godine kada sam završavala gimnaziju otvorila konkurs za prijem devojaka i na smer avijacije. Odlučila sam da konkurišem, iako su svi u mojoj porodici bili protiv toga. Sećam se da je baka plakala, mama je danima bila u šoku, a tata nije pričao sa mnom. Čak mi je i dokumenta sakrio da se ne bih prijavila – priča Anja.

Kancelarija među oblacima

Sve je to bilo uzalud, Anju ništa nije moglo zaustaviti u njenoj nameri da postane pilot i uđe u istoriju kao jedna od prvih žena pilota u srpskoj avijaciji.

– Na dan kada je isticao rok za prijavu, tata je popustio. Nadao se da neću proći vrlo rigorozne lekarske preglede. Svi moji rezultati, međutim, bili su odlični i zajedno sa još dve devojke primljena sam na smer avijacije. Mi smo prve žene piloti u istoriji našeg vazduhoplovstva.

Toliko je, kaže, želela da leti da joj tokom školovanja ništa nije bilo teško.

– Svaki kadet zna koliko odricanja iziskuje školovanje na Vojnoj akademiji. Ali kad nešto volite toliko koliko ja volim da letim, sve je mnogo lakše.

Sanjala je da poput oca leti na „orlu“, ali je raspoređena na helikoptere.

– Malo sam se ljutila u početku, ali kada sam prvi put sela u „gazelu“, zaboravila sam na avione. Iz moje kancelarije, kako ja u šali zovem svoje radno mesto u helikopteru, pogled je uvek drugačiji. Sam taj osećaj da se nalazim visoko iznad zemlje deluje mi veoma moćno. Dok letim, ispod mene su prelepe slike. Pogled iz vazduha na brdovitu južnu Srbiju, vojvođansku ravnicu i Dunav uvek me iznova oduševljava – kaže Anja.

Strah dok leti još nikada nije osetila

– Bilo je vanrednih situacija, ali nikada nisam osetila strah. Prilično sam istrenirana i znam šta treba da radim u vazduhu. Smirena sam, koncentrisana i opuštena dok upravljam helikopterom. Strah se javlja na zemlji, nakon što se sve završi. Tako je kod svakog pilota, tako smo naučeni.

Osim letenja Anja ima još jednu veliku strast – konje. U prtljažniku automobila uvek nosi jahačke čizme.

– Kada bi me neko pitao da li više volim da letim ili da jašem, ne znam da li bih mogla da dam iskren odgovor. Konji su moja velika ljubav. Svaki slobodan trenutak provodim u Konjičkom klubu „Horseland“ u Šimanovcima. Imam tamo svog ljubimca, zove se Seltik. Mnogo ga volim, lepo smo povezani, razumemo se.

Ruža mi je drugo ime

 

Anju kolege iz 890. helikopterske eskadrile zovu Ruža.

– Kad su Srbiju 2014. godine pogodile poplave, non-stop sam bila na poslu. Kad nisam letela, stalno sam pevušila pesmu koju peva naš glumac Dragan Jovanović „Ružo rumena“. Kolege su mi zbog toga dale nadimak Ruža i ostade tako. Ovde bi vas pre uputili na mene da ste tražili Ružu.

Ništa bez adrenalina

Anja ne krije da je privlači sve što sa sobom nosi dozu adrenalina.

– Pošto volim izazove, odlučila sam da trčim Spartan trke sa trenerom Jasminom Aleksandrov, koja je među 300 najboljih spartanaca na svetu. To su trke sa preprekama koje iziskuju preskakanje zida, preplivavanje reke, prolazak kroz lavirint, nošenje džakova… Ništa što u sebi nema ogromnu dozu adrenalina mene ne zanima. Ne volim da se odmaram.

Iako joj profesija i hobiji spadaju u red onih kojima se na ovim prostorima uglavnom bave muškarci, Anja ne krije da voli i neke tipično ženske zanimacije.

– Obožavam izlaske s drugaricama, šoping, ispijanje onih pravih ženskih kafa koje uključuju i malo tračarenja. Nosim štikle u posebnim prilikama, šminkam se kad idem u grad. Ipak, najbolje se osećam u pilotskom kombinezonu.

(Dijaspora.news/blic)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top