All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Američki sud odbacio tužbu žrtava NDH protiv Hrvatske: Srbi, Jevreji i Romi ostaju bez odštete od 3,5 milijardi dolara

Žrtve Pavelićeve NDH, odnosno tužba “Lalić i drugi protiv RH”, koja je pokrenuta krajem maja 2016, odbačena je nakon četiri održana ročišta

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je danas da je Okružni sud Severnog okruga Istočnog područja Illinoisa u Čikagu odbacio tužbu u predmetu u kojem je grupa tužitelja od Hrvatske zahtevala isplatu odštete od 3,5 milijardi dolara za, kako navodi, navodno oduzetu imovinu hrvatskim Jevrejima, Srbima i Romima tokom Drugog svetskog rata.

Žrtve Pavelićeve NDH, odnosno tužba “Lalić i drugi protiv RH”, koja je pokrenuta krajem maja 2016, odbačena je nakon četiri održana ročišta u fazi rasprave o formalnim pretpostavkama za vođenje spora.

Iako je, kako se navodi, tužba odbačena pre rasprave o meritumu spora, Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova ponavlja da Hrvatska, kako to jasno stoji i u izvorišnim osnovama Ustava RH, nije nasleldnica Nezavisne Države Hrvatske te da kao takva ne snosi i ne može snositi bilo kakvu odgovornost za zločine počinjene tokom tog razdoblja, navodi se u saopštenju.

– Iako je tužba odbačena pre rasprave o meritumu spora, Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova ponavlja da Hrvatska, kako to jasno stoji i u Izvorišnim osnovama Ustava Hrvatske, nije naslednica Nezavisne Države Hrvatske i da kao takva ne snosi i ne može snositi bilo kakvu odgovornost za zločine počinjene tokom tog razdoblja – navodi se u saopštenju hrvatskog ministarstva.

Pošto se proletos u medijima pojavila informacija o tužbi u Čikagu, američki advokat Džonatan Levi rekao je za Balkansku istraživačku regionalnu mrežu (BIRN) da je ona nevažeća i da je njegovim klijentima Lizabet Lalich i Bogdanu Kljaiću, čija se imena nalaze među podnositeljima tužbe, ukraden identitet.

Advokat zastupa dvoje klijenata u slučaju protiv Vatikana, od koga potražuju novac koji su ustaše položile u Vatikansku banku.

On je rekao i da je najmanje još troje navodnih tužitelja umrlo i da pretpostavlja da ni oni nisu znali za tužbu. Prema njegvoim rečima, Lalić i Kljajić ne žele da tuže Hrvatsku, koja je po međunarodnom pravu država naslednica Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top