All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Američki stručnjaci otkrili: Tramp KOPIRA Šešelja! Evo kako

Šešelj ima doktorat. Ali kad počne da govori, on koristi određen tip jezika. Mislim da Tramp radi to isto. To ga izdvaja od ostalih političara – smatra antropolog Ričard Vilson

Predsednik SAD Donald Tramp ne zvuči kao impresivan orator, smatraju stručnjaci. Njegove rečenice su gramatički čudne, ponavljaju se i veoma su uprošćene. Trampova primedba, kada je najavio kandidaturu za predsednika, predstavlja tipičan primer njegovog zbunjujućeg, nekoherentnog govornog stila

– Sagradiću veliki zid – a niko ne gradi zidove bolje od mene, verujte mi – izgradiću ih vrlo jeftino – rekao je Tramp tada. – Naša zemlja je u ozbiljnoj nevolji – dodao je. – Nemamo više pobeda. Imali smo ih, ali ih više nemamo. Kada nas je neko zadnji put video da porazimo – recimo Kinu – u trgovinskom dilu? Ja Kinu stalno pobeđujem, Stalno.

Ričard Vilson, profesor antropologije i zakona, koji je proučavao jezik demagoga širom sveta, kaže da nije retka pojava da populistički političari govore tako “nezgrapnim” stilom.

– Oni koriste neuobičajene govorne obrasce i negramatičke fraze i duge pauze – i to slušaoce “uvuče” u govor.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Vilson kaže da kada je uradio psihološko istraživanje govora srpskog političara Vojislava Šešelja, koji je prošle godine u Tribunalu u Hagu osobođen optužbi za ratne zločine, srpski prevodilac je odmah primetio Šešeljevu slabu gramatiku.

– Šešelj ima doktorat. Ali kad počne da govori, on koristi određen tip jezika. Mislim da Tramp radi to isto. To ga izdvaja od ostalih političara.

Dva su razloga što je ovaj način govora efektan, smatra Vilson.

Takvi političari žele da govore kao običan narod, pa često koriste negramatičke fraze, da bi bili popularni. Ali, takođe to rade i da bi nas naterali da ih pažljivije slušamo.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Zato što je Trampov stila tako konfuzan, publika mora da obrati više pažnje da bi znala o čemu priča. A ovaj ugao posmatranja stvari znači i da će slušaoci lakše biti ubeđeni.

Trampov stil jednostavnog pričanja takođe odaje utisak da je politika iskrena i direktna.

Ljudi koji nemaju vremena da se bave nekom temom misle da ona može da se reši jednostavno: kao “sagradi zid”, “bombarduj ih do besvesti”, “kupujte amiričke proizvode” – kaže Edvard Skijapa, profesor retorike i medija na MIT.

Trampov jezik je lenj, smatra Skijapa. On često koristi reč veoma, umesto da smisli neki jači pridev.

(Dijaspora/news / Izvor: qz.com)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top