All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

AMERIČKI AMBASADOR: Nemamo ništa protiv dobrih odnosa Srbije i Rusije

Ambasador Amerike u Srbiji Kajl Skot izjavio je večeras da su odnosi Srbije i Amerike pozitivni.

– Vidimo da vaša ekonomija raste i Amerikanci su zainteresovani za ulaganja, od 1999. ima oko četiri milijarde američkih investicija, takođe veliki broj radnika iz Srbije radi za naše firme…Kada je reč o političkoj saradnji, partneri smo u borbi protiv terorizma, kriminala… Cela grupa veoma dobrih odnosa je između naših zemalja – rekao je Skot gostujući na N1.

 Ambasador je rekao da njegov posao nije da se meša u unutrašnju politiku Srbije, već da razvija dobre odnose sa Srbijom, da tumači za njegovu zemlju ono što se događa u Srbiji, kao i da donosi vrednosti njegove zemlje.

– Istina je da smo dali podršku civilnom sektoru, ali to je osnov demokratije – objasnio je Skot.

Odgovarajući na pitanje da li u Srbiji deluju američki špijuni, Skot je rekao da “službenici američke vlade nikada ne odgovaraju na takva pitanja”.

On je, takođe odgovarajući na pitanja, rekao da problem ubistva braće Bitići jesu teret za odnose dve zemlje, kao i to što nema odgovornih za paljenje američke ambasade kada su bili protesti zbog jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova,

– Dok nemamo te rezultate i odgovore, nećemo biti zadovoljni – rekao je Skat.

Komentarišući izjavu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, da ambasador treba da se bavi protestima u Americi, a ne onim što se dešava u Srbiji, ambasador je naveo da nije imao nameru da se meša u unutrašnju politiku Srbije.

– Međutim, ako bi u u mom susedstvu, u Americi došli usred noći da ruše, i ako bi neko zvao policiju, a ona ne bi došla, bio bih jako razočaran. Osnova demokratije su prava, svaki građanin treba da se oseća da je jednak pred zakonom. To bi meni dovelo u pitanje delovanje naših institucija. Takođe, svaki građanin ima pravo da izrazi svoje nezadovoljstvo vladom, politikom, što se dešava i u Americi i Srbiji i mislim da je to zdravo za naš sistem – objasnio je Skot.

On je precizirao da Amerika nema ništa protiv dobrog odnosa Srbije i Rusije.

– Srbija može da ima dobre odnose sa Rusijom i Zapadom, bez problema. Važnije je imati dobrog prijatelja koji će vam reći kravata vam ne valja, umesto da ćuti. Srbija treba da bude prijatelj i sa nama i sa Rusijom, ali i da kaže ono što ona misli. Kada tvoj prijatelj nije u pravu, treba mu reći “to je previše”. Srbija ne mora da bira između NATO i Rusije. – rekao je on i dodao:

– Niko nema ništa protiv humanitarne pomoći Siriji, ali postoje razni kanali za dostavljanje te pomoći: UN, EU… istovremeno kada Rusi tvrde da dostavljaju pomoć, oni ih bombarduju, bombarduju bolnice i konvoje. Zbog toga je meni bio čudan izbor na koji način je Srbija poslala pomoć, ali to je njen izbor.

Kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, Skot je ocenio da i jedna i druga strana moraju da ispunjavaju obaveze iz Briselskog sporazuma i da se dogovorene obaveze ne ispunjavaju dovoljno brzo.

– Kosovo ne ispunjava ono što je obećalo. Što se tiče Zajednice srpskih opština oni nisu uradili ono što su obećali. Ali mislim da je za Srbiju bolje da ispunjava ono što je ona obećala – rekao je Skot i naglasio da, ako Srbija bude ispunjavala svoje obaveze, u EU niko neće reći da ona koči dijalog.

Po pitanju NATO, ambasador SAD je naveo da Alijansa nije “neki dečko koji stalno traži devojku” i da NATO nikoga ne prisiljava da bude njegov član.

Srbija je već izrazila svoje mišljenje i to je dobro i ona može biti dobar partnber, kao što i jeste u mirovnim operacijama, naglasio je Skat.

SAD, prema njegovim rečima, nemaju ništa protiv vojne saradnje Srbije sa Rusijom, navodeći da je bilo dosta vojnih vežbi Srbije i Rusije.

– Nemamo ništa protiv i te vežbe su javne”, dodao je i istakao: “Ili Rusija ili NATO – vidim to kao krivi izbor – taj izbor ne postoji”.

IZDVAJAMO

To Top