All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Aleksandrin izum pomoći će milionima žena – a proizvodiće se u Srbiji

Ana Petrićević je osmislila izum koji će pomoći milionima žena

22-godišnja Srpkinja Aleksandra Petrićević s francuskom adresom dizajnirala je medicinski instrument koji će pomoći milionima žena širom sveta.

Radi se o “uteroskopu”, instrumentu pomoću kojeg će pregledi i intervencije na materici biti puno praktičniji, a i ugodniji za žene.

Veliki uspeh Aleksandre potvrdila je i Privredna komora Francuske koja je njen izum proglasila izumom godine.

Kako ste došli do ideje za taj instrument i na koji će način on pomoći ženama?

Kada sam završila školu u Francuskoj, tražila sam svoj put i opredelila sam se za medicinu jer ta struka još uvek koristi instrumente izumljene 1879. godine.

Fokusirala sam se na anatomiju materice kao i instrumente i aktuelne metode i saznala da se u Srbiji obavi preko 150.000 neslužbenih abortusa vrlo mladim devojkama i tinejdžerkama. Tako sam saznala za traumatične posledice nekih od njih i nakon toga puno istraživala. Šokirala sam se metodama i instrumentima koji postoje i želela sam da to promenim. Zato sam se trudila i borila da taj patent bude koristan za žene.

“Uteroskop” će moći da se koristi za preglede materice, ali i za ozbiljnije intervencije poput kiretaže maternice ili ciste na maternici.

Ko vam je pomogao u realizaciji patenta?

Za razvoj patenta pomogla mi je Agencija Santarelli iz Pariza, a za razvoj prototipa i 3D modele za proizvodnju alata kompanija iz Čačka.

Važno je to da proizvode, a pogotovo one iz medicine, subvencioniše i promoviše Privredna komora Francuske koja i organizuje godišnje takmičenje preduzetnika i dodeljuje nagrade.

Većina devojaka vaših godina zaokupljena je izlascima, a vi ste se posvetili patentiranju. Imate li vremena i za zabavu?

U Francuskoj od vrtića pa do kraja studija imate vrlo malo vremena za izlaske i zabave, na sreću sve moje zimske i letne odmore provodim u Srbiji i zato sam odlučila da svoju karijeru nastavim u Srbiji.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top