All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Aleksandar Vučić položio zakletvu: Izgovorio je ove reči i postao novi predsednik Srbije

Polaganjem zakletve na svečanoj ceremoniji u Skupštini Srbije, Aleksandar Vučić je postao novi predsednik Srbije.

 

Odmah po plaganju zakletve, Vučić se zahvalio svima i obratio javnosti.

 

“Danas, kada stojim pred vama, pred Srbijom, svim njenim građanima, baš nedaleko od mesta na kome je daleke 1830. godine Miloš Veliki proglasio prvi hatišerif i utemeljio samostalnost moderne Srbije, više mi je nego jasno da, koliko god da sam se za to pripremao, a pripremao se jesam, čitav svoj politički život, ipak ne mogu da nađem dovoljno reči da sažmem, objasnim, i strah i nadu, koje osećam preuzimajući ovu, za mene svetu, dužnost i obavezu”, rekao je Vučić na početku svog prvog predsedničkog govora.

“I znam, isto koliko i svaki čovek u ovoj zemlji, da su mi, za to da budem predsednik Srbije, dela potrebna, mnogo više nego reči, i da će ona, konačna, reč, i sud, biti izrečeni, ne danas, nego onog dana kada budem napuštao ovu dužnost, kada budem završio sa ovom najčasnijom obavezom”, rekao je novoizabrani predsednik.

 

On se potom zahvalio svim prethodnim predsednicima Republike koji su dali svoj doprinos progresu I prosperitetu Srbije. Posebno je odao priznanje dosadašnjem predsedniku Nikoliću “zbog toga što je imao hrabrosti da podrži najteže, ali jedine celishodne mere koje je Vlada preduzimala na putu oporavka Srbije”.
“Naučio sam da pred ovim visokim domom iznosim program za rad Vlade, obiman I sveobuhvatan, a danas, u skladu sa tradicijom ove svečanosti, izneću nekoliko naznaka, principa, načela i zakonitisti kojih ću se držati tokom trajanja mandata, nastojeći da, za to vreme, promenim, i sebe, i Srbiju, I u tome ohrabrim I svakog njenog građanina, taman toliko da ona postane bolja, jača, bogatija i srećnija zemlja, a svi mi, zadovoljniji i ostvareniji ljudi”, poručio je Vučić.

“Danas, baš kao i pre tri godine kada sam preuzimao mesto predsednika Vlade Srbije, nemam nikakvu sumnju u to šta mi je činiti. Za Srbiju, za njene građane, za budućnost koju treba da osvojimo, moram da dam bukvalno sve, i za to ne mogu, ne želim i neću da dobijem bukvalno ništa, osim suda koji će, o tome šta sam radio, ostati u istoriji. I možda to nekome izgleda malo, pošto istorija ne predviđa sankciju, ali, za mene, taj sud je jednak onom strašnom, konačnom, i predstavlja i najveću opomenu i najbolje uputstvo za sve što, u periodu koji je ispred mene, imam, i moram i hoću da uradim. Zato što je to najveći račun koji imam da položim. Pred našom decom, i pred decom njihove dece. Sve ostalo je, dnevna politika, na koju, od danas, i po Ustavu, i nemam pravo. Bar ne onoliko koliko sam imao do juče”, rekao je Vučić.

Novoizabrani predsednik je još jednom ponovio da želi jaku, sigurni, stabilnu i bogatu Srbiju, ali da do toga ne može da dođe sam.

 

“Potrebna nam je energija, snaga, volja i jasna vizija takve Srbije, u svakom od njenom građaninu, u čitavom narodu koji je, dajući mi ovaj mandat, već odlučio da krene na taj dalek i težak put”, napomenuo je on.

 

Vučić je rekao da je potrebno da prepoznamo zajednički cilj i da uložimo zajednički napor da podnesemo zajedničku žrtvu.

 

“Podeljena i interesima razdrobljena Srbija ne može da stigne nigde”, istakao je Vučić.

Predsednik je nekoiko puta istakao slobodu kao jedan od principa kojih će se držati, a u tom kontektu je govorio i o situaciji u regionu.

“Rekli smo istinu, bez obzira na to što toliko njih nije htelo da je čuje, i počeli smo da se menjamo. Da menjamo sebe, i da menjamo Srbiju.
Priznali smo da nismo nikakav izabrani narod, da nismo ni najveći ni najpametniji, da ne živimo ni na kakvom nebu, već ovde, u našoj Srbiji, i da će nam, u njoj, biti upravo onako, kako smo zaslužili, svojim radom.
“Prestali smo da verujemo u smrt i rat, počeli smo da verujemo u život i u težak rad. Prestali smo da se molimo, bilo kome za mrvice, ali smo počeli da verujemo, u sebe, i u Srbiju. I na svemu tome, na toj promeni, izgradili smo temelj sopstvene budućnosti, i budućnosti ove zemlje”, istakao je, između ostalog, Aleksandar Vučić.

“Mir – stalni, stabilni, plodonosni mir, u Srbiji i u celom regionu…Radiću na njemu, razgovaraću sa svakim, nudiću rešenja, insistiraću na dijalogu i kompromisu, jer duboko verujem da je on osnova svakog napretka, svakog uspešnog posla, i bezbedne budućnosti. Dakle, mir I stabilnost, za mnoge izlizane reči bez stvarnog I životnog značenja, jesu i biće srž mog budućeg političkog delovanja”, rekao je Vučić.

 

Predsednik je govoreći o Srbiji rekao kako ona treba da bude ponos svim njenim građanima i da naša zemlje neće ulaziti u vojne alijanse i paktove.

 

“Želimo da budemo svoji na svome, da imamo dobro opremljenu I modernu armiju, srpsku vojsku, koja može I zna da sačuva I odbrani ono što je naše. Mi tuđe nećemo, ali svoje nikome nećemo dati. I bićemo jaki, dovoljno jaki da to možemo I da učinimo. Politika vojne neutralnosti biće politika koju ću da štitim, ali I saradnja sa svima čiji deo ne želimo da budemo, ali imamo obavezu da gradimo drugačije I bolje odnose. Takođe, verujem da je čitav ovaj region jedan veliki sistem spojenih sudova, i sudbina, i da nama, u Srbiji, ne može da bude dobro, ukoliko bilo kome, oko nas, bude loše”, rekao je Vučić govoreći o situaciji u regionu.

(Dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top