All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Ako piškite u moru, kazna je 750 evra! Ako ponesete kamen iz Grčke, idete u policiju! Šta je sve zabranjeno na plažama, a vi o tome nemate pojma

Na nekoliko plaža na španskom ostrvu Tenerifeu turisti ne smeju da prave kule od peska. Zakonodavci, očigledno smatraju da to čini plaže manje lepim

Turisti bi se mogli naći sa one strane zakona ako nisu svesni pravila, ponekad i čudnih, koje su na snazi u nekim popularnim turističkim letovalištima na Mediteranu, prenosi Hina.

Mokrenje u moru normalna je stvar za većinu kupača, posebno ako u blizini nema toaleta. Ali u moru ispred peščanih plaža u španskom Lepeu to je kažnjivo, a kazne mogu da dosegnu i 750 evra. Kako vlasti dokazuju da počinjen prekršaj nije baš jasno.

Na nekoliko plaža na španskom ostrvu Tenerife turisti ne smeju da prave kule od peska. Zakonodavci, očigledno smatraju da to čini plaže manje lepim.

U italijanskoj Ostiji, blizu Rima, kule od peska smeju da se grade, ali je zabranjeno naslanjati se na čamce usidrene uz obalu.

Na plažama u Santanderu ne sme se da se sluša glasna muzika, a nisu dopuštene bilo kakve igre sa loptom. U Valensiji na plažama ne sme da se jede, a vlasti traže i pokrivanje prevoznih sredstva poput skejtborda, rolera i bicikala. Nije baš jasno zašto.

U katalonskom mestu Tosa de Mar strogo je zabranjen seks na plaži, a i organizovanje momačkih večeri.

U španskom Benidormu na Kosta Blanki, gde populacija tokom leta sa 70 hiljada judi naraste na milion i po, kažnjivo je noćenje na plaži, pranje posuđa ili kupanje u moru sa sapunom ili šamponom.

Odmaralište Toroks pored Malage na glasu je po visokim kaznama za čuvanje mesta na plaži ostavljanjem peškira, ležaljki ili suncobrana.

U grčkim gradovima sa antičkom ostavštinom kažnjivo je ako sa sobom ponesete kamenje. A to pravilo važi i za kamenje koje nema nikakvu vezu sa antičkom Grčkom. Bilo ko uhvaćen u tom delu može završiti u policijskoj stanici sve dok ne stigne dežurni arheolog koji će presuditi ima li predmet arheološku važnost ili ne.

Imajte na umu da se na slavnim mostovima u Veneciji ne sme stajati na mestu. U toku leta u ionako pretrpanom gradu, to stvara dodatne gužve i izluđuje domaće stanovništvo.

U Rimu i Firenci morate paziti gde ćete da sednete. Italijanska prestonica ima zakone koji štite gradske fontane od vandalizma. Ako sednete na ivicu Fontane di Trevi, policija će vas najverojatnije samo oterati, ali ako uskočite unutra, kazna je 500 evra.

Firenca se bori drugim metodama protiv onih koji bi bilo gde zaseli na piknik. Popularne gradske trgove zato oko podneva polivaju vodom. Slična metoda sprovodi se na Kapriju.

Hrvatske zabrane, poput onih na Hvaru, u Dubrovniku, Makarskoj i drugim gradova, agencija DPA nije svrstala u svoj izbor neoobičnih pravila.

(Dijaspora.news/hina)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top