All for Joomla All for Webmasters
Politika

AKCIJA OLUJA NA KOSOVU: Stranci sa Albancima proteruju Srbe s vekovnog ognjišta! Britanci i Nemci upozorili: Ne putujte na sever KiM! SPREMA SE PAKLENI PLAN NA KOSMETU

Britanija i Nemačka upozorile svoje državljane da ne putuju na sever KiM. Tako postaju saučesnici Prištine u nasilnom pokušaju da preuzme sever

I Nemačka je, posle Velike Britanije, izdala upozorenje za svoje državljane da ne putuju na sever Kosova i Metohije, a kao posebno opasna područja pominju se opštine Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Severna Mitrovica, u kojima većinski žive Srbi. Zvanični dopisi nemačke i britanske ambasade zapravo stavljaju Berlin i London u poziciju saučesnika Prištine u njenim pokušajima da preotme sever pokrajine i protera preostale Srbe po uzoru na hrvatsku akcija „Oluja“ iz devedesetih, ocenjuju sagovornici Kurira.

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke napominje da je u pomenutim opštinama „situacija i dalje napeta“.

– Iako nasilje obično nije usmereno protiv stranaca, ne može se isključiti da može doći do izolovanih incidenata koji ugrožavaju bezbednost i koji bi mogli da ograniče opštu slobodu kretanja – navodi se u zvaničnoj preporuci Berlina.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun uveren je da su ova saopštenja medijska priprema za upad prištinskih specijalnih jedinica na sever KiM.

– Zastrašujuće spinuju i London i Berlin i tako postaju saučesnici Prištine u njenom nasilnom pokušaju da preuzme kontrolu na severu pokrajine. Ovo znači da je moguće da Albanci planiraju napade sredinom aprila, jer računaju da Srbija neće na odgovarajući način odgovoriti. Nadaju se da će biti destabilizovana zbog opozicije, koja je tada najavila velike proteste – ocenjuje Drecun za Kurir.

Vojni analitičar Vlade Radulović kaže da ovakva obaveštenja ambasada mogu biti znak da postoje informacije da se sprema neka nasilna akcija.

Skandal

ALBANSKI VOJNICI SEJU STRAH MEĐU SRBIMA

U severnom delu Kosovske Mitrovice, gde pretežno žive Srbi, juče se pojavila grupa albanskih vojnika sa oficirima Kfora. Niko ne zna šta su tražili, a to je izazvalo strah među Srbima, koji su rekli da su se Albanci „slikali kod spomenika kneza Lazara i šetali kao kod svoje kuće“. Kfor je sinoć, povodom prisustva albanskih vojnika na severu Kosova, saopštio da to bila izviđačka aktivnost oficira NATO u pratnji Kfora i da nema razloga za uznemirenje. „Ovo nije provokacija, već zajednička aktivnost NATO, a prisustvo četiri albanska oficira ne bi trebalo nikoga da iznenade jer je Albanija član NATO već 10 godina“, precizira se u saopštenju Kfora dostavljenom Tanjugu.

FOTO: PRINTSCREEN YT

Provokacija

GRAFITI OVK NA SEVERU

Na severnoj strani glavnog ibarskog mosta u Kosovskoj Mitrovici ispisani su grafiti: „OVK“, „Kosovo Albanija“ i slični. U kosovskoj policiji je rečeno da će se pokrenuti istraga o grafitima, prenosi radio Kontakt plus. Grafiti su ispisani zelenom bojom, kako u blizini mosta tako i na samom mostu.

FOTO: RADIO KONTAKT PLUS

Dijaspora.news/Kurir / Ivana Kljajić

Foto: Profimedia

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top