All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

U OVOJ EVROPSKOJ ZEMLJI POLITIČARI SE VOZE PREVOZOM, NEMAJU SLUŽBENI AUTO, NITI BILO KAKVE PRIVILEGIJE! Svi građani mogu da prate kako troše pare! Za samo 100 godina postali su NAJBOGATIJA zemlja

Brazilska novinarka Klaudjia Valin, koja od 2003. živi u Švedskoj, opisala je kako izgleda život tamošnjih političara.

“Ovo može zvučati čudno ljudima koji žive u drugim zemljama, ali Švedska ne nudi nikakav luksuz ili povlastice svojim političarima. Bez službenih automobila ili privatnih vozača, švedski ministri i parlamentarci putuju u prepunim autobusima i vozovima, baš kao i građani koje zastupaju”, piše Valin.

Dodaje kako političari u Švedskoj nemaju pravo na poslanički imunitet te im se može suditi kao i svakoj drugoj osobi. Rade u kancelarijama manjim od osam kvadratnih metara.
“Ja sam taj koji plaća političare”, kaže Joakim Holm, švedski državljanin. “I ne vidim razloga da im pružim luksuzan život.”

Samo premijer ima neke povlastice

Političari koji se usuđuju da potroše javni novac na taksi, umesto da se voze vozom, završavaju na naslovnim stranama novina. Čak i predsednik parlamenta dobija karticu za korišćenje javnog prevoza, piše Valin.

Samo premijer ima pravo na trajno korišćenje automobila i lično osiguranje.

Građani prate kako se troši njihov novac

“U pravosudnom sistemu logika je ista: nema sudija koji imaju pravo na službena vozila, sekretarice ili povlastice. Oni koji su na vlasti mogu biti pozvani na odgovornost, a sve informacije moraju biti dostupne javnosti. Godine 1766. javni pristup službenim vladinim dokumentima postao je ustavno pravo za sve građane, sadržano u posebnom poglavlju Zakona o slobodi medija u Švedskoj.
U Švedskoj je u svakom trenutku moguće pratiti izdatke ministara, predstavnika i sudija; pročitati prijavu premijera o porezu na dohodak; proveriti troškove poverenika nacionalne policije ili vrhovnog zapovednika oružanih snaga; pratiti kako javne agencije troše porez i pratiti postupke, predloge i službene odluke koje donose vlasti bilo kojeg nivoa vlasti”, piše Valin.

Za nešto više od sto godina Švedska se iz siromašnog poljoprivrednog društva pretvorila u jednu od najbogatijih, socijalno najpravednijih i najmanje korumpiranih zemalja u svetu, gde nitko nije iznad drugih, zaključuje novinarka.

Žive u malim stanovima, nemaju velike plate

“Švedski parlamentarci žive u malim stanovima u glavnom gradu, gde peru i peglaju vlastitu odeću u praonicama veša. To se može činiti skromnim za toliko istaknute ljude, ali zapravo je puno bolje nego što je nekad bilo. Niko u javnom životu ne zarađuje veliku platu: plata za članove Riksdaga (parlamenta) je oko dva puta veća od plate učitelja osnovne škole”, piše Valin.

Dodaje da opštinski radnici ne zarađuju ni platu niti imaju pravo na kancelariju, već rade volonterski od kuće.

dijaspora.new/Index.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top