All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

6 tema o kojima će razgovarati Vučić i Grabar Kitarović: Izvinjenje i ratna odšteta NISU na dnevnom redu

Predsednik Srbije boraviće u ponedeljak i utorak u poseti Hrvatskoj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlazi sutra u dvodnevnu posetu Hrvatskoj, u kojoj će mu domaćin biti tamošnja koleginica Kolinda Grabar Kitarović.. Kako Hina saznaje, upravo, u njenom kabinetu, teme koje su proteklih dana hteli da nametnu, pre svega članovi Vlade Hrvatske, predvođeni premijerom Andrejom Plenkovićem, odnosno izvinjenje za “agresiju” na Hrvatsku i ratnu odštetu, neće biti predmet razgovora dvoje državnika. Na dnevnom redu biće šest pitanja.

Da bi sa Vučićem trebalo da razgovara i o ratnoj odšteti izjavio je u četvrtak hrvatski premijer Andrej Plenković, a izvinjenje uoči dolaska u Zagreb zatražio je potpredsednik njegove vlade i ministar odbrane Damir Krstičević.

Međutim, u kabinetu hrvatske predsednice kažu da ratna odšteta nije među temama koje su ovih dana usaglašavali predsedništvo i vlada, i koje su tihom diplomatijom dogovorene s Beogradom.

Upitani zašto je onda Plenković na sednici vlade otvorio to pitanje, saradnici Grabar Kitarović kažu da to “treba pitati njega”.

– To pitanje u ovom trenutku nije tema – rekao je izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Isto se odnosi i na moguće izvinjenje predsednika Srbije za koje u kabinetu hrvatske predsednice kažu da je “lični čin koji se ne može od nikoga tražiti”.

U kabinetu, takođe, tvrde da udruženja veterana podržavaju susret dvoje šefova država. Ipak, neke od tih organizacije za ponedeljak su najavile proteste protiv Vučića.

Vučić u Hrvatsku stiže u ponedeljak, u vreme napetih odnosa Beograda i Zagreba koje je nedavno dodatno zaoštrila izložba o ustaškom logoru Jasenovac u sedištu UN u Njujorku, navodi Hina.

Sastanak na vrhu nije tražila neka treća država, nego se radi isključivo o inicijativi Grabar Kitarović da se s mrtve tačke pokrenu dugogodišnja otvorena pitanja, kažu njeni saradnici.

 Često se ovakvi susreti nazivaju istorijskim, ali mi smatramo da se radi o pozitivnom iskoraku. Hoće li biti istorijski ili ne, videće se nakon posete – rekao je zvaničnik.

Prema usaglašenom dnevnom redu, dvoje državnika razgovaraće o otkrivanju sudbine 1.945 nestalih osoba, povraćaju kulturnog blaga, saradnji u progonu osumnjičenih ratnih zločinaca, položaju manjina i nerešenoj granici.

Jačanje privrednih odnosa i važnost saradnje Beograda i Zagreba za jugoistočnu Evropu, takođe će biti teme sastanka dvoje predsednika, te delegacija dve države u kojima će biti nekoliko ministara i koordinatori za rešavanje otvorenih pitanja.

U kabinetu hrvatske predsednice ističu da će se razgovorima priključiti i predstavnici manjina i udruženja nestalih.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Osim sa Grabar Kitarović, Vučić će se u ponedeljak u Zagrebu odvojeno sastati sa premijerom Plenkovićem i predsednikom parlamenta Gordanom Jandrokovićem. Istog dana po podne održaće se hrvatsko-srpski privredni forum, a uveče će se dvoje predsednika susresti sa mladim pripadnicima srpske zajednice.

Vučić u utorak odlazi u Vrginmost u posetu lokalnim Srbima, a u večernjim satima vraća se u Zagreb na skupštinu Srpskog narodnog veća.

Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj je važna kako bi se počela rešavati brojna otvorena pitanja, kaže predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović i dodaje da je važno da se uspostavi redovna komunikacija koja je izostala u prethodnom periodu.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ona je naglasila da je, bez obzira na oštru retoriku, važno da do posete dođe, da se počnu rešavati brojna otvorena pitanja koja su “izlistana” u Subotičkoj deklaraciji, naglasila je Joksimović.

– Ukoliko bi ovo bio korak koji bi značio početak ovakve vrste redovne komunikacije, to bi već bio korak napred koji bi omogućio da se u narednom periodu pronađu određena rešenja za ona otvorena pitanja koja se 15 godina nalaze na stolu – kaže Joksimović.

Zamenik predsednika Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Aleksandar Milošević izjavio je da svako ko želi napredak i poboljšanje odnosa između Srbije i Hrvatske, pozdraviće susret, razgovore i kontakte između srpskog i hrvatskog predsednika, Aleksandra Vučića i Kolinde Grabar Kitarović.

 Sa druge strane, svi oni koji su protiv tog susreta, jesu oni koji žele da ostanemo u mržnji, neprijateljstvu i da sva ova nagomilana prošlost, u poslednjih 25 godina, ostane gde jeste – u blatu, mulju, ledu i mraku – istakao je Milošević.

Nažalost, u hrvatskoj javnost ima takvih. Najbizarnije što se ovih dana čulo je poziv voditelja televizije “Z1” sugrađanima da spuste roletne na prozorima u ulicima kojima će proći srpska delegacija kako bi pokazali da “Vučić nije dobrodošao” u Hrvatsku.

Foto: Wikipedia/Diego Delso

Oglasio se i penzionisani hrvatski general Željko Sačić, koji već danima poziva na proteste zbog posete predsednika Vučića Hrvatskoj. Sačić je, međutim, sada otišao korak dalje, pa je gostujući na jednoj televiziji rekao da Vučićeva poseta mora hitno biti otkazana jer je, kako je kazao, “dolazak tog ratnog zločinca uvreda za ceo narod”.

Međutim, zvanični Zagreb saopštava da je preduzeo sve korake da zvanična poseta prođe bez problema i da će uoči dolaska srpske delegacije mere bezbednosti biti pojačane.

Poseta predsednika Vučića Hrvatskoj moći ćete da pratite na portalu Telegraf.rs, kako kroz uživo uključenja iz Zagreba, tako i kroz naše vesti.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top