All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

Kako je britanski vojnik malom Stefanu promenio život IZ KORENA

Pre 13 godina, britanski vojnik Vejn Ingram bio je na misiji u Bosni kada je upoznao Stefana Savića, četvorogodišnjeg dečaka sa retkim urođenim deformitetom lica. Istog trenutka između njih dvojice stvorila se jaka veza pa je britanski vojnik obećao da će učiniti sve da pomogne Stefanu da dobije najbolje lekare i živi normalno kao njegovi vršnjaci. Obećanje je ispunio do poslednje reči.

Stefan i Vejn

Foto: wayneingram.com / PromoStefan i Vejn

Tada dečaka, Stefana i njegove roditelje Miloša i Slavu, Vejn Ingram (46) upoznao je dok je kao vodnik u konjičkom puku britanske vojske boravio na misiji u Bosni.

 Stefan je rođen sa urođenom anomalijom lica. To znači da je razmak između njegovih očiju 4,5 centimetara veći, a njegov nos nije se razvio kako treba. Zbog toga, Stefan je imao problema sa vidom i disanjem.

– Ako izumemo deformitet lica, Stefan je bio normalan, razigran dečko. Moji sinovi su bili mali kada sam ga upoznao i prosto nisam mogao da okrenem glavu i ne uradim ništa. Istog momenta sam znao da ću uraditi sve da mu pomognem – rekao je Vejn za Dejli mejl.

Pet operacija u Londonu

Bivši vojnik, a danas medicinski radnik prikupio je 85.000 funti pre nego što je Stefana prvi put doveo u London 2003. godine. Plastični hirurg Dejvid Danavej velikodušno je ponudio svoje usluge besplatno, ali Vejn je ipak imao dosta troškova, od vize do smeštaja, da bi porodicu iz Bosne doveo u Veliku Britaniju.

Tokom 2003. godine, Stefan je imao dve ozbiljne operacije. Prva se dogodila u julu i podrazumevala je uklanjanje svih zuba. Druga, u oktobru, kada je tokom 12 sati duge operacije Stefanu rekonstruisana lobanja. Tada su mu hirurzi otklonili kost koja se nalazila na sredini lica, da bi mogli da približe oči i naprave dečaku nos. U Veliku Britaniju ponovo se vratio u maju 2005. godine, kada su mu trećom operacijom korigovani disajni putevi.

Foto: wayneingram.com / Promo

Pre dve godine, Vejn Ingram prikupio je još 20.000 funti za operaciju kojom je Stefanu poboljšan izgled lica, poravnati zubi i poboljšano disanje. Potom je usledila i poslednja, peta operacija, pre svega dva i po meseca (oktobar 2016), kada je Stefanu preoblikovan nos uz pomoć hrskavice iz uveta. I za tu operaciju Vejn je organizovao prikupljanje novca, a ukupna svota koju je skupio za pet Stefanovih operacija iznosila je 140.000 funti.

Suze na rastanku

Nakon svega što su prošli zajedno, Vejn Stefana danas samatra drugim sinom.

– Ja sam jak čovek, ali kada smo se pozdravljali, srce mi je puklo. Jako me je zagrlio, a kada se okrenuo i on je plakao. Morao sam da se okrenem i odem jer su mi oči bile pune suza. Postoji jaka veza između mene i Stefanove porodice – rekao je Vejn.

Foto: wayneingram.com / Promo

Vejn kaže da oseća veliki ponos kada pogleda rezultate.

– Osećam ogroman ponos. Sve kroz šta smo prošli bio je pravi rolerkoster emocija. Transformacija je zaista neverovatna. Kada se otok skroz povuče biće još bolje – rekao je Vejn za “Dejli mejl” nakon poslednje operacije.

Danas mu deluje gotovo neverovatno to što je sa Stefanom i njegovom porodicom tako blizak.

– Da mi je neko rekao pre 13 godina da ćemo Stefan, njegova porodica i ja postati prijatelji za ceo život, ne bih mu verovao. Ali sada postoji neverovatno jaka veza između nas – kaže britanski vojnik.

Peta operacija za Vejna je značila i definitivni rastanak.

– Ovo je bio moj život prethodnih 13 godina. Do sada, znao sam da će ponovo doći u Veliku Britaniju i da ću ga videti, ali sada to više nije tako. Ne znam da li ću ga ponovo videti, a sada ne mogu sebi da priuštim da odem u Bosnu – kaže Vejn.

Planovi za budućnost

Stefan je uvek imao samopozdanja, kaže Vejn, mada je izbegavao javnost zbog svog deformiteta. Kako je njegovo samopozdanje raslo, tako je i Stefan našao devojku u Bosni, za koju Vejn kaže da je “apsolutno divna” i već dve godine su zajedno. Danas kada je svršeni srednjoškolac, Stefan planira da se malo više posveti muzici, za koju kaže da je njegova velika ljubav. Ipak, iako svira harmoniku u jednom bendu, u budućnost želeo bi da ugrađuje klima uređaje.

Foto: wayneingram.com / Promo

– Sve što mogu da kažem jeste hvala. Ponovo i ponovo hvala svima. Nakon operacija vreme je da zgrabim prilke koje su preda mnom, a koje ne bi bile moguće bez Vejna, doktora Danaveja i mnogih drugih velikodušnih ljudi koji su mi pomogli na putu ka novom životu – kaže Stefan.

“Pao nam je kamen sa ramena”

I njegov otac Miloš (46) i majka Slava (38) zahvalni su doktoru Danaveju na “remek-delu” kako nazivaju ono što je uspeo da uradi sa licem njihovog sina, a Vejna opisiju kao “svoju porodicu”.

Foto: wayneingram.com / Promo

– Od kada se Stefan rodio, često sam se pitala kao bi izgledao da nema deformitet. Doktor Danavej je to učio mogućim. Da nije bilo njega, Stefanov život bi bio drugačiji. Već nakon prve operacije Stefan je bio sasvim drugačija osoba nego ranije. Stefanu je dao lice kakvo nismo mnogli ni da zamislimo – kaže Slava i dodaje da im je pao veliki teret sa ramena.

– Poslednjom operacijom doktor Danavej je Stefanu omogućio lep ulazak u život odraslih – kaže Slava.

Vejn je bio prvi stranac kog je njen sin upoznao. Od trenutka kada su se sreli, bio je tu za sve što im je potrebno, pa Stefanovi roditelji kažu da ne znaju kako da mu zahvale.

Stefan i Vejn u Londonu

Foto: wayneingram.com / PromoStefan i Vejn u Londonu

Susret sa Stefanom i za Vejna je bio sudbinski. Danas, bivši vojnik Vejn, a sada otac četvoro dece i mediciniski radnik, kaže da bi voleo da nastavi da se bavi humanitarnim radom. Nastaviće da prikuplja novac za organizaciju koja pomaže deci koja su rođena sa deformitetom na licu, kao i organizaciji koja pruža pomoć osobama u Africi koje pate od posledica razorne “Nome”, gangrezone infekcije lica.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top