All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

4. april je dan studenata: Iza cele priče stoji velika tragedija jednog čoveka!

Tog dana je ubijen student sa Cetinja Žarko Marinković želevši da odbrani kolegu u sukobu komunista i nacionalista

Danas se u Srbiji obeležava Dan studenata, ali verovatno malo ko zna da iza tog datuma stoji tragedija.

Priča o 4. aprilu počinje daleke 1936. godine, kada je u 25. godini ubijen student Žarko Marinović. Rođen je blizu Cetinja, bio je učenik gimnazije, a potom i student Pravnog fakulteta u Beogradu. Vrlo brzo se povezao sa revolucionarnim omladincima, a onda je i primljen u Komunističku partiju.

Komunisti su bili u sukobu sa tadašnjim vlastima, koje su imale svoju organizaciju – “Organizaciju jugoslovenskih nacionalista”. Uvedena je i Univerzitetska policija, kojom je ukinuta autonomija univerziteta. Tome su se suprotstavili studenti, profesori, među njima i Žarko.

Generalni štrajk studenata otpočeo je 3. aprila 1936. godine u Beogradu, a njima su se priključile kolege iz Skoplja, Ljubljane, Subotice i Zagreba.

Dan kasnije, nacionalistički opredeljeni studenti pokušali su da zauzmu zgrade fakulteta, kada je došlo do sukoba, a nastradao je Marinović, ispred zgrade Patološkog instituta Medicinskog fakulteta. On je pokušao da odbrani kolegu Jovana Šćepanovića, kada je na njega naleteo ubica Slobodan Nedeljković. Ubo ga je nožem u leđa, a nesrećni Žarko je ubrzo preminuo.

 

Nekoliko hiljada studenata došlo je na Žarkovu sahranu, ali je i tada došlo do okršaja sa policijom, koja je pokušala da zaustavi kolonu koja je išla Ruzveltovom ulicom. Ubici je suđenje održano u junu 1936. godine, i dobio je pet godina zatvora.

Odlukom vlasti, 4. aprila 1954. godine je proglašen Dan studenata, a Žarkovi posmrtni ostaci su preneti u Aleju zaslužnih građana na Novom groblju, 1972. godine.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top