All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

3 SCENARIJA POSLE AMERIČKOG RAKETIRANJA SIRIJE: Cela planeta u strahu od novog SVETSKOG RATA!

Ruski eksperti su opisali tri verovatne varijante razvoja situacije posle napada SAD na trupe sirijskog predsednika Bašara Asada.

Scenario 1. Oružani konflikt Rusije i SAD

Ruski eksperti ne isključuju mogućnost da Moskva odgovori Sjedinjenim Američkim Državama na raketiranje trupa njenog sirijskog saveznika. Rusija može odgovoriti demonstracijom sopstvene vojne moći.

U slučaju da SAD izvrše još jedan napad Moskva se može odlučiti da obori jedan broj američkih krstarećih raketa, smatra Aleksej Fenjenko, ekspert Instituta za probleme međunarodne bezbednosti Ruske akademije nauka. Zasada će Rusija demonstrativno pojačati svoje vojne napore u Siriji.

 

Po njegovom mišljenju, SAD još od 2013. godine planiraju vojnu operaciju protiv trupa sirijskog predsednika, i zato napad u noći uoči petka može biti samo početak nove ratne kampanje Sjedinjenih Američkih Država u inostranstvu.

Međutim, ako se ispostavi da je ta prognoza tačna, onda će „pre ili kasnije sama logika konfrontacije primorati Rusiju da odgovori silom“, rekao je za Rusku reč ovaj ekspert. Sukob dveju svetskih sila ne mora obavezno poprimiti oblik globalnog nuklearnog holokausta.

FOTO: ProfimediaFOTO: Profimedia

On može podsećati na događaje iz doba građanskog rata u Španiji 1936-1939. Tada je sovjetska avijacija vodila borbe protiv vojnika fašističke Italije i nacističke Nemačke bez formalne objave rata.Sa druge strane, ni u slučaju takvog “posrednog“ rata ne može se u potpunosti iključiti mogućnost primene atomskog oružja.

Sasvim je realno da vojne komande dveju zemalja u nekom trenutku dođu do zaključka da je neophodno primeniti taktičko nuklearno oružje, upozorava analitičar.

Scenario 2. Balansiranje na ivici provalije

FOTO: AP/ReutersFOTO: AP/Reuters

Eksperti ističu da su SAD izvršile napad bez ikakvih kansultacija sa Rusijom, ne vodeći računa o tome kako se bombardovanje može odraziti na situaciju unutar Sirije i na odnose između Vašingtona i Moskve.

Kako je u intervjuu za Rusku reč izjavio Dmitrij Suslov, ekspert za međunarodna pitanja Nacionalnog istraživačkog univerziteta “Visoka škola ekonomije“, to daje osnova za zaključak da će tim Donalda Trampa “sprovoditi tvrdu jednostranu politiku sa primenom vojne sile, ne mareći za međunarodno pravo, i tako će se u suštini pretvoriti u nekakvu ’light’ verziju administracije Buša Mlađeg“.

Vašington je za tren oka promenio stav prema ličnosti sirijskog predsednika i ponovo će dosledno insistirati na njegovom odlasku. Rusija nema nameru da okrene leđa svom savezniku i sve više će pojačavati vojno prisustvo u Siriji. Sa druge strane, teško da će i Amerika ustuknuti, jer je Trampov osnovni motiv želja da “ne popusti i da pokaže koliko je moćan“.

FOTO: ReutersFOTO: Reuters

U tim uslovima je najverovatnija ozbiljna vojnopolitička eskalacija u odnosima između Rusije i SAD u Siriji. Suslov nije isključio mogućnost da u takvoj situaciji postanemo svedoci “reinkarnacije napetosti“ iz perioda Karipske krize.

Pre 55 godina dve supersile su bile na ivici nuklearnog rata posle razmeštanja sovjetskih raketa na Kubi. Tada je izbegnut rat tako što je Moskva povukla rakete sa “Ostrva slobode“, a Amerikanci su povukli svoje rakete iz Turske.

Scenario 3. Diplomatski put

Pa ipak, ne smatraju svi eksperti da Rusija priprema nekakav odgovor Americi u Siriji. Po mišljenju Aleksandra Konovalova, direktora nevladine organizacije “Institut za strateške procene“, Moskva će se zadovoljiti onim što je već učinjeno u ovom trenutku, tj. izlaskom iz memoranduma o bezbednosti letova, sklopljenog sa američkim vojnim vrhom.

FOTO: ProfimediaFOTO: Profimedia

Ovaj ekspert smatra da Rusija neće jačati svoje vojno prisustvo u Siriji jer “SAD nisu ušle u rat u Siriji, nego su, kako kažu, izvršile jednokratnu akciju“.

U svakom slučaju Rusija će se obraćati međunarodnim institucijama i u Savetu bezbednosti UN će pokrenuti pitanje agresije koju su SAD izvršile na Siriju, a takođe će predložiti Vašingtonu dijalog povodom istrage vezane za primenu hemijskog oružja u Siriji.

Međutim, ostaje otvoreno pitanje hoće li SAD odgovoriti na sve te poteze Rusije.

Kako ističe Vladimir Sotnjikov iz Instituta za orijentalistiku Ruske akademije nauka, mnogo toga u razvoju saradnje dveju zemalja zavisi od očekivane posete državnog sekretara SAD Reksa Tilersona Moskvi. Njegova misija će biti “delikatna“.

 

“Sa jedne strane Tilerson će morati da objasni Trampovu odluku [o raketiranju Sirije], a sa druge, da zadrži saradnju sa Moskvom na postojećem nivu“, istakao je ekspert u intervjuu za Rusku reč.

Sotnjikov je naglasio da SAD ne mogu izbeći kontakte sa Rusijom, s obzirom da su uvučene u sirijsku krizu, a Rusija je tamo prisutna. Vašington je osuđen na traženje dodirnih tačaka sa Moskvom u Siriji.

(Dijaspora.news/Ruska reč)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top