All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

25 GODINA OD RASPADA SOVJETSKOG SAVEZA: Događaj koji je peomijenio planetu

Crvena sovjetska zastava na današnji dan pre 25 godina skinuta je s Kremlja, a zamenila ju je ruska trobojka.

Tim činom prestao je da postoji Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika, jedna od najvećih i najmoćnijih imperija u istoriji.
– Podnosim ostavku na mesto predsednika SSSR. Zalagao sam se za opstanak Saveza, ali je prevladala ideja razbijanja. Imali smo svega u izobilju – zemlje, nafte i gasa, drugih prirodnih resursa… Međutim, živeli smo gore od drugih. Razlog je očigledan – zemlju su gušili okovi birokratskog komandnog sistema – poručio je poslednji lider zemlje Mihail Gorbačov tog 25. decembra 1991.

Kako je dodao, „stari sistem raspao se pre nego što je novi počeo da funkcioniše“.
– Slučaj je hteo da budem svedok spuštanja zastave. Logična smrt „džina“ izazvala je istovremeno osećaj olakšanja i straha – drugačije valjda nije moglo. Podignuta je trobojka i na zimskom vetru drhtala je nova Rusija. Ipak, te večeri sve je delovalo kao igrarija pojmovima – napisao je ruski pisac Viktor Jerofejev za Dojče vele.

Uprkos tome što su pad SSSR mnogi dočekali s oduševljenjem, stručnjaci smatraju da je kraj blokovske podele uveo svet u nestabilnije doba.
– Iako je Amerika i pre 1991. imala intervencije u svetu, tek kad je nestao moćni SSSR, počeli su da se mešaju u unutrašnje stvari zemalja širom sveta kršeći međunarodne zakone, bombardujući države i otimajući im delove teritorije. SSSR, koji je na referendumu u martu 1991. većina ljudi podržala, bio je uspešan ne samo za njihove stanovnike već i za globalni mir. Sada, četvrt veka kako je ta pozitivna sila prestala da postoji, i svet je postao mnogo opasnije mesto – piše dr Markus Papadopulos za Raša tudej.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top