All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Лондон: Дводневна комеморација српским жртвама

У оквиру Српског месеца у Великој Британији, а у организацији Јасеновац и Холокауст меморијалне фондације (ЈХМФ), одржана је дводневна комеморација српским жртвама страдалих од усташа у Независној Држави Хрватској у Другом светском рату.

Програм су 26. јануара отворили др Огњен Прибићевић, амбасадор Србије у Великој Британији и Драгана Томашевић, директорка ЈХМФ, пише у саопштењу Фондације.

Уследиле су промоције књиге у сликама 20 преживелих заточеника јасеновачког система хрватских конц логора чешког новинара и фотографа Дејвида Сладека под називом Неизговорени геноцид, те књига Владимира Умељића, номинованог за алтернативну Нобелову награду под називом Окцидентална Европа и велики геноциди средином и балкански ратови крајем 20. века.

Такође је приказана и галеријска поставка фотографија Дејвида Сладека.

Програм је настављен 27. јануара полагањем венаца на споменик Јалти пропраћен минутом ћутања, а парастос за све жртве усташког геноцида служио је у цркви Свети Сава у Лондону владика британско-скандинавски Доситеј са осталим свештенством.

Програму комеморације су присуствовали ЊКВ принцеза Катарина, дипломатски кор Србије, председник Интернационалне комисије проф. др Србољуб Живановић, представници Српског савета Велике Британије, Српског друштва, покрета Српски четници Равне Горе, Српског информативног центра, представници јерменских, руских, козачких, грчких, чешких и шкотских заједница, као и друге угледне званице британских институција, пише у саопштењу.

Dijaspora.news/RTS

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top