All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Јавни позив за националнa признања 2017.

На основу Одлуке првог потредседника Владе и министра спољних послова Ивице Дачића о објављивању јавног позива за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе Срба у региону, Број 8 /2017-05 од 7. марта 2017. године, Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у регину објављује јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе Срба у региону. Јавни позив је отворен од 13. марта до 30. априла.

Циљ јавног позива је додела следећих националних признања:

Награда „Мајка Србија” – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону

Награда „Слободан Јовановић” у области политике – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области политике и својим активностима деловањем доприноси: – јачању међународног угледа Републике Србије, дијаспоре и Срба у региону; – промоцији Републике Србије у свету и афирмацији њених интереса; – побољшању положаја и права припадника дијаспоре и Срба у региону.

Награда „Михајло Пупин” у области информационо-комуникационих технологија – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области информационо- комуникационих технологија и својим активним деловањем доприноси: – истицању учешћа припадника дијаспоре и Срба у региону у даљем развоју светске технологије; – афирмацији и омогућавању примене савремених светских научних достигнућа у области информационо-комуникационих технологија у Републици Србији.

Награда „Никола Тесла” у области науке и проналазаштва – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области науке и проналазаштва, и својим активним деловањем доприноси: 2 – промоцији научних достигнућа и проналазаштва припадника дијаспоре и Срба у региону у свету; – афирмацији и омогућавању примене савремених светских научних достигнућа у Републици Србији.

Награда „Доситеј Обрадовић” у области образовања – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области образовања и својим активним деловањем доприноси: – очувања културног, етничког, историјског и верског идентитета припадника дијаспоре и Срба у региону; – остваривању културне, просветне и научне сарадње дијаспоре и Срба у региону са Републиком Србијом.

Награда „Вук Караџић” у области очувања српског језика и ћириличног писма – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области очувања српског језика и ћириличког писма и својим активним деловањем доприноси: – употреби, учењу, чувању и неговању српског језика и ћириличког писма међу припадницима дијаспоре и међу Србима у региону.

Награда „Милош Црњански” у области књижевности – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области књижевности и својим активним деловањем доприноси: – афирмацији савремене српске књижевности у свету.

Предлог за доделу националног признања може поднети: организација дијаспоре и организација Срба у региону, удружења чије су делатности или део делатности, усмерене на област за коју се предлаже додела националног признања, дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије и цркве и верске заједнице.

Подносиоци предлога дужни су да доставе Министарству спољних послова – Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону: предлог за доделу националног признања, на прописаном обрасцу Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону за пријаву, образложење са биографијом и референцама предложеног кандидата, са довољно чињеница за одлучивање и оцену вредности доприноса, резултата и заслуга. Подносиоци предлога могу да предложе највише по једног кандидата за доделу националног признања у свакој категорији.

Детаљне информације могу се наћи на сајту Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у расејању   dijaspora.gov.rs

Dijaspora.news/RTS

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top