All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Црква Светог Луке у Вашингтону: Место где су сви добродошли

Српска православна црка Свети Лука у Вашингтону, налази се на Ривер Роуду, главној улице у Потомку, најелитнијем вашингтонском насељу. Процес реновирања цркве, друштвене сале и околног простора завршен је у јесен 2014. године.

Пошто је једина српска црква на територији главног града САД-а, има и посебну важност. Старешина храма је Алекса Мићић.

Одакле су парохијани који посећују ову цркву?

„Дошли су из разних места. Ту су и они који су се, као и ја, родили и одрастали у Америци, овде се говори и српски и енглески, а чује се понекад и неки страни језик…ово је мултикултурално место. Има и православаца, а има и оних који су дошли до православља преко брака или по њиховој жељи, али смо сви ту заједно”, каже старешина Мићић.

Тог дана били су и гости из Србије, а међу њима је и протојереј ставрофор Александар Средојевић који живи у Београду.

„И част је и лепо доћи у Америку, у Вашингтон, где је живео и много добра подарио роду људском наш велики научник Никола Тесла, Михајло Пупин, Свети владика Николај…”, каже протојереј ставрофор Средојевић.

Ту је и госпођа из Лесковца.

„Ту сам у посети сину, снахи и унуку, 6 месеци сам овде. Посебно ми је драго што срећем наше људе, они се друже…”, каже ова Лесковчанка.

Црква има и своју фолклорну групу, а организује и разне друге активности. Црква Свети Лука у Вашингтону организује и Српски фестивал два пута годишње, у пролеће и јесен. Наредни је планиран за мај.

Dijaspora.news/RTS

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top