All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Хаставља се акција “Негујмо српски језик”

Акција „Негујмо српски језик“,  има за циљ очување и развијање српског језика и језичке културе и биће настављена и у 2017. години. Велики део програма намењен је деци, и на тај начин пружена је подршка професионалним напорима које наставници српског језика и књижевности на свим образовним нивоима свакодневно чине.

Имајући на уму улогу српског језика у обликовању националног, културног и језичког идентитета, као и националне и европске вредности његових тековина, Министарство културе и информисања је у октобру формирало Републички одбор ове акције, који је покренуо разговор о бројним темама. Међу најважнијим су начини неговања језичке и читалачке културе и подизање нивоа основне писмености на свим образовним нивоима и у свим струкама, статус ћириличког писма, питање лектората српског језика и књижевности у иностранству, као и језичка култура у средствима јавног информисања.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић истакао је да ће указивање широј јавности на значај неговања српског језика бити остварено кроз низ програма које је Министарство културе и информисања припремило заједно са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и бројним домаћим институцијама културе, науке и просвете.

-Републички одбор акције „Негујмо српски језик“ већ је покренуо иницијативу да 24. мај, Дан словенске писмености, познатији као Дан Ћирила и Методија, буде уврштен у списак државних празника и који већ има тај статус у највећем броју словенских земаља. Желимо да језик и питања језичке културе и језичке писмености буду тема, да се укаже на значај језика у савременом друштву – истакао је министар Вукосављевић.

Од Дана Светог Саве, као празника образовног система Републике Србије, до Дана Светих Ћирила и Методија, као празника словенске писмености и културе, смењиваће се програми разноврсног садржаја, међу којима посебно место припада културно–образовним програмима намењеним ученицима основних школа, културно–уметничким програмима намењеним најширем кругу посетилаца, изложбама, специјализованим акредитованим семинарима за усавршавање наставника српског језика и књижевности, библиотечким програмима и анкетама.

Планирано је да се током наредних неколико месеци ови програми представе грађанима Ниша, Бора, Кладова, Ужица, Краљева, Крушевца, Сомбора, Кикинде и Шапца.

Имајући на уму да се свест о значају језичке културе и тековина српског језика и књижевности као основа националног и културног идентитета негује већ код најмлађих нараштаја, велики део програма намењен је управо деци. На тај начин пружена је подршка професионалним напорима које наставници српског језика и књижевности на свим образовним нивоима свакодневно чине.

Градски менаџер Горан Весић изразио је задовољство што је акција „Негујмо српски језик” добила национални карактер.

-Акција, коју је покренуо Град Београд, није коштала ниједан динар, али постала је успeшна уз помоћ великог броја јавних личности које су је волонтерски подржале. Такође, акција је постала једна од најбоље прихваћених кампања међу грађанима престонице. Београд ће као локална самоуправа наставити да акцију подржава плакатима у јавном превозу, стамбеним зградама, на билбордима, у трафикама – казао је градски менаџер.

У оквиру акције, Министарство културе и информисања планира да у сарадњи са Одбором за стандардизацију српског језика формира Савет за српски језик при министарству, који ће се бавити питањима језичке политике.

Министар Вукосављевић је нагласио да језик и писмо треба да буду високо котирани у државним приоритетима, а један од циљева биће и заштита ћирилице.

-Ако држава не буде довољно бринула, једнога дана пробудићемо се у држави где је нестала употреба ћирилице – казао је Вукосављевић.

Министар је додао да није реч о томе да се ћирилица намеће, већ да јој је потребна институционална заштита, како би била у равноправној употреби с латиницом која се, због интернета и коришћења енглеских израза, чешће користи.

Као део акције биће покренути и специјализовани сајт „Негујмо српски језик“, а осмишљени су и нови плакати на којима ће се, поред језичких недоумица, појавити мисли неких од најзначајних представника српске књижевности о српском језику и језичкој култури.

Уз све то, препознатљивости акције „Негујмо српски језик” у широј јавности допринеће кратки играни и анимирани телевизијски облици, као и музичка обрада песме коју је Бранко Стевановић написао посебно за ову прилику, а изводи је дечји хор „Чаролија“ којим руководи Леонтина Вукомановић.

У Републичком одбору акције „Негујмо српски језик“ који ће се бавити реализацијом овог пројекта су министар културе и информисања Владан Вукосављевић, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, градски менаџер Горан Весић, директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков, главни и одговорни уредник културно-уметничког програма РТС-а Небојша Брадић, ванредни професор Филолошког факултета у Београду Вељко Брборић, в.д.  директора УК „Вук Караџић” и драмски уметник Светислав Гонцић.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top