All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Mala Milica iz Niša preminula jer na lekovima koje je trebalo da pije nema PEČATA!

Udruženje pacijenata obolelih od melanoma objavilo je na svom zvaničnom sajtu priču o devojčiciMilici iz Niša koja je danas zbog bolesti izgubila bitku za život. Milica je preminula čekajući lek koji je već bio tu, nadohvat ruke, ali bez markice, potpisa i pečata.

Udruženje pacijenata obolelih od melanoma objavilo je na svom zvaničnom sajtu priču o devojčiciMilici iz Niša koja je danas zbog bolesti izgubila bitku za život. Milica je preminula čekajući lek koji je već bio tu, nadohvat ruke, ali bez markice, potpisa i pečata.

Udruženje pacijenata obolelih od melanoma obratilo se javnosti na svom zvaničnom sajtu, o neobazrivom ponašanju našeg zdravstvenog sistema prema pacijentima.

Kako navode, Farmaceutska kompanija Novartis je za određen broj pacijenata odobrila donaciju najsavremenijih lekova za melanom (Dabrafenib i Trametinib), što za te pacijente predstavlja razliku između života i smrti, i šansu da se ipak leče u Srbiji, zemlji koja za lečenje melanoma i dalje koristi lekove iz 70-ih godina.

Prema rečima ovog Udruženja, cena terapije ovim lekovima iznosi nekoliko hiljada evra nedeljno, što znači da je RFZO (Republički fond za zdravstveno osiguranje) mesečno rasterećen za desetak hiljada evra po pacijentu, što na godišnjem nivou potencijalno znači milione ako u obzir uzmemo činjenicu da je Novartis spreman i za nove donacije.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Foto-ilustracija: pixabay.com

Udruženje navodi da je naše zdravstvo došlo do te situacije da Novartisovi lekovi, od kojih pacijentima zavisi život i koje bi morali da prime bez minuta odlaganja, stoje u magacinu u Beogradu, i čekaju da ALIMS (Agencija za lekove i medicinska sredstva) završi svoju proceduru.

Oni, kako Udruženje navodi, ispituju lek (lek koji se već godinama koristi svuda u svetu), čekaju da se odštampaju markice za ambalažu, i tako dalje. Pacijenti iz nedelje u nedelju dobijaju obećanja da će im lekovi biti dostupni od sledeće srede, i tako u krug.

“Danas je sreda… Sreda koju Milica iz Niša nažalost nije doživela… Preminula je čekajući lek koji je već bio tu, nadohvat ruke, ali bez markice, potpisa i pečata”, jedna je od rečenica u obraćanju ovog Udruženja koja će sve potresti i koja je bila inicijana kapisla za javno obraćanje.

Udruženje je u nastavku obraćanja javnosti uputilo kritike na račun Ministarstva zdravlja, dodajući da se jedan mlad život ugasio zbog poštovanja procedura.

Foto-ilustracija: AP/Tanjug

Foto-ilustracija: AP/Tanjug

Prema njihovim rečima, ostatak pacijenata i dalje čeka na lekove, njihove porodice žive u strahu i brinu za svoje očeve i majke, tetke, ujake, braće i sestre.

Na celo saopštenje potpisao se izvršni direktor Udruženja Stefan Kostić, koji je lekove koji su preostali od lečenja njegovog oca podelio ljudima kojima su neophodni:

“Juče smo malu količinu lekova koji su preostali od mog oca doneli jednoj ženi koja se nakon toga okrenula ka doktorki i rekla:

„Daću mu da popije čim se vrati iz škole“

Izvršni direktor, Stefan Kostić, takođe apeluje da zdravstvo da pacijentima lekove, da se leče i prežive, pa da posle toga rešavaju administraciju:

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

Dajte vi pacijentima lekove, neka se oni leče i neka prežive, a posle toga štampajte i markice, i kutije u uputstva, testirajte i ispitujte šta god vam padne na pamet, samo pustite ljude da žive.

“Kada sam svog oca koji je bio u veoma lošem stanju zbog progresije melanoma odveo na pregled u Brisel kod doktora koji ga je lečio, kada je doktor uvideo ozbiljnost situacije i da je neophodno promeniti terapiju, uzeo je telefon.

“Posle dva minuta na vratima se pojavila medicinska sestra sa punom kesom lekova, doktor je otvorio bočicu, izvadio četiri tablete i dao mom ocu da ih popije odmah. Bilo je toliko hitno… Tek posle smo obavili sve formalnosti, sredili papirologiju i platili pregled. Par nedelja nakon toga moj otac je bukvalno ustao iz mrtvih – navodi direktor Kostić primer svog oca kojim pokazuje koliko reč “hitnost” znači u ovim situacijama.

Foto: Profimedia/Wavebreak

Foto: Profimedia/Wavebreak

Na kraju saopštenja, Udurženje je uputilo apel Ministarstvu zdravlja i ALMIS-u da lekove koje su dobili ne zadržavaju, već da ih daju pacijentima kojima su hitno potrebni

” Bespotrebno smo izgubili još jednog pacijenta, i nije prvi put da se ovakve stvari dešavaju zbog neodgovornosti i odsustva saosećajnosti. Apelujemo na Ministarstvo zdravlja i na ALIMS da još danas lekove koje su dobili proslede pacijentima, ako treba i usred noći“.

Udruženje u svom apelu, takođe, navodi da nadležne institucije niko neće napasti ako izdaju lek bez potpisa i pečata:

“A čak i da vas napadne, obratite se nama, mi ćemo vas podržati, bićemo spremni da “primimo metak” za vas ako je potrebno, neka nas posle grde i napadaju, SAMO DAJTE LJUDIMA LEKOVE!!!”, stoji u završetku ovog obraćanja.

(Dijaspora.news/Telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top