All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

У Стокхолму Фестивал Новог филма с Балкана

Фестивал Новог филма с Балкана, заједно са Шведским филмским институтом, Градом Стокхолмом, АБФ Стокхолм, и Шведским институтом позива на шести Фестивал BaNeFF 2017 у ZITI, најстаријем биоскопу у Стокхолму, између 16. и 19. фебруара 2017.

BaNeFF је највећи филмски фестивал који приказује филмове с Балкана и региона у свету, ван полуострва, пише у саопштењу организатора.

“Ове године ширимо границе ка TRANS CINEMA NATION – земљама, људима, филмовима који се налазе у Транзиту – променама и кретању. Фестивал BaNeFF/TNCпосматра идентитет, независност/зависност, промене у друштву и односе у обрисима (не)разумевања, на један комични или трагични начин користећи најтачнији филмски језика. Фестивал посматра такође реке људи који беже из или само пролазе ове земље не би ли нашли уотпчиште у обећаним земљама Еверопске уније и Запада. Балкан су одувек била врата Европе. И баш та Европа која која се и сама налази у транзиту на више планова, ту смо застали да би видели шта филмски ствараоци раде и како они из тога стварају филмове”, каже за РТС Јелена Мила, глумица и оснивач фестивала.

Секција TCN – Излаз Европа, трага за филмским причама које настају на Балкану и земљама које иако ван Балкана, имају сличну судбину: Молдавија, Русија, Мађарска, Чешка. Наравно остајемо верни филмским стараоцима с Балкана: из Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Србије, Хрватске, Словеније, Албаније, Грчке, Бугарске…

Гост ће бити Никола Којо – редитељ и глумац у филму Стадо, Лазар Ристовског – глумац и продуцент филма Дневник машиновође, Валерја Шкирандо из филма Батаљон и Вики Реке продуцент филма из Мађарске Its No't The Time Of My Life.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top