All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

У Лондону дан сећања на жртве Јасеновца

У Лондону ће 26. и 27. јануара бити обележен Холокауст Меморијални Дан у организацији “Јасеновац и Холокауст меморијалне фондације” (Jasenovac and Holocaust Memorial Foundation), добротворног удружења које се бави ширењем истине о усташком геноциду на територији Независне Државе Хрватске у Другом светском рату.

Комеморација ће почети 26. јануара у Дому Владике Николаја са почетком у 19.30 часова, а отвориће је Огњен Прибићевић, амбасадор Србије у Великој Британији и Драгана Томашевић, директорка организације Јасеновац и Холокауст меморијална фондација. Уследиће промоција књиге др Владимира Умељића Окцидентално-европска културолошка традиција, велики геноциди у Европи средином и балкански ратови крајем XX века (Континуитет историје у призми теорије дефиниционизма), као и књиге у сликама чешког новинара и фотографа Дејвида Сладека под називом Неизговорен геноцид, као и галеријска поставка те књиге.

Комеморативни програм ће се 27. јануара наставити полагањем венаца на Споменик жртвама споразума на Јалти у 11.30 сати, а у 12.30 биће одржан парастос жртвама НДХ у Другом светском рату у цркви Св. Саве у Лондону.

Процењено је да је у јасеновачком систему концентрационих логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома брутално убијено више од 700 000 Срба, 23 000 Јевреја и више од 80 000 Рома.

У цркви Св. Савe у Лондону, 27. јануара 2016.

У цркви Св. Савe у Лондону, 27. јануара 2016.

Међународна комисија за истину о Јасеновцу је проценила да је међу жртвама било 110 000 деце испод 14 година старости, а тачан број жртава усташког геноцида на територији НДХ ће се утврдити једино када заинтересованост за српску “културу сећања” пође од државног врха Србије и Републике Српске, поручују из организације.

Dijaspora.news/РТС

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top