All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Уручене награде “Драгиша Кашиковић”

Овогодишњи добитници награде “Драгиша Кашиковић” су новинар Милован Јовановић, историчари Александар Динчић и Немања Старовић, као и афористичар Сава Мартиновић.

Награда Драгиша Кашиковић Издавачке куће Српска реч која се ове године додељује по двадесет трећи пут припала је:

– за новинарство Миловану Јовановићу из Београда, новинару Newsweek-а Србија – за упорно и храбро трагање за чињеницама и коментаторски рад у штампаним и електорнским медијима;

– за публицистику равноправно историчарима Александру Динчићу из Ниша – за вишегодишњи, посвећени рад на откривању историјске истине, посебно о Другом светском рату и антифашистичкој борби Равногорског покрета и Немањи Старовићу из Новог Сада – за књигу Блиски исток, збирку есеја у којима су на научан, али и популаран начин изложени историја и садашњост простране регије Блиског истока

– за афористику Сави Мартиновићу из Београда, за књиге афоризама у којима је исказао врхунско књижевно умеће и тематску и стилску разноврсност, пише у саопштењу Српске речи.

Признање које се додељује за врхунске професионалне научне и уметничке домете и ширење слободе стваралаштва у областима којима се бавио истакнути писац, новинар, сликар, преводилац и политички емигрант Драгиша Кашиковић (1932) уручено је 19. јуна у Удружењу књижевника Србије, на четрдесету годишњу Кашиковићевог убиства. Овог српског националног и антикомунистичког борца убила је југословенска тајна полиција 1977. године у просторијама листа Слобода, гласила Српске народне одбране у Чикагу. Заједно с њим, агенти Удбе убили су и осмогодишњу девојчицу Иванку Милошевић, која се затекла у редакцији листа чији је Кашиковић био главни уредник.

О добитницима је одлучивао жири у саставу: књижевник Александар Чотрић, (председник), историчар Предраг Остојић и председник Матице исељеника Србије Миодраг Јакшић (чланови).

Међу претходних добитницима награде Драгиша Кашиковић су академик Душан Ковачевић, редитељ Горан Марковић, књижевница Биљана Србљановић, социолог културе Ратко Божовић, књижевник Милован Витезовић, списатељица Милена Марковић, драмски писац Синиша Ковачевић, новинар Петар Луковић, књижевни критичар Љиљана Шоп, афористичари Александар Баљак и Драгутин Минић Карло, свештеник Љубомир Ранковић и други.

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top