All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

ТОРОНТО Концерт српских народних игара

Академија српске народне игре „Мирослаав Бата Марчетић“ одржала је свој традиционални завршни концерт у Лирик позоришту у Торонту.

У Академију је укупно, бројећи предшколце, пет ансамбала, оркестар Душана Сувајца и рекреативце учлањено више од 500 заљубљеника у изворну песму и игру, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Бранка Дикановић Трбојевић.

Најмлађи и најслађи

Најмлађи и најслађи

Концерт је отворио први ансамбл Академије играма из источне Србије –  Пролетњи обичаји, песме и игре Црноречја, а потом су велику позоришну сцену испунили најмлађи чланови остављајући утисак да би им и много већа позорница била тесна. Као и увек добили су буран аплауз не само због свог шарма већ и због умећа песме и игре.

И овога пута било је јасно да је сваки од ансамбала под будним стручним вођством. Жељка Јаковић, иначе учитељица, ради са најмлађима а инструктори игре су и Ана Пешић, Маријана Ђумић и Невен Микач. Преданост да се аутентичан звук и корак негују у Академији свима им је усадио оснивач друштва, некадашњи првак националног ансамбла Коло, Бата Марчетић. Као и увек на годишњим концертима Академија је имала госте – овога пута фолклорне ансамбле из Мексика (Мексикан фолк балет) и Јерменије (Сасун денс ансамбл).

Први ансамбл Академије српске народне игре „Мирослаав Бата Марчетић“

Први ансамбл Академије српске народне игре „Мирослаав Бата Марчетић“

За следећу годину Академија планира велику свечаност поводом Дана Светог Саве, а потом ће уследити турнеја по САД-у (Њујорк,Вашингтон и Чикаго). Бата Марчетић у марту путује у Сан Антонио, потом у Њу Мексико где ће на стручним семинарима говорити о изворној српској песми и фолклору.

Академија српске народне игре из Торонта требало би да током летњих месеци има велику турнеју по Србији.

Dijaspora.news Izvor RTS

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top