All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Створени услови за повраћај 30 икона СПЦ у Хрватску

На састанку Мешовите српско-хрватске међудржавне комисије за повраћај културних добара, одржаном у Славонској Пожеги уз присуство министарке културе Републике Хрватске Нине Обуљен Коржинек, закључено је да су створени одговрајући услови за повраћај 30 икона из цркава Српске православне Епархије осјечкопољске и барањске, које су у власништву Српске православне цркве, пише у саопштењу Министраства културе и информисања Републике Србије.

Министраство културе саопштава да је конзерваторско-рестаураторски третман на овим иконама завршен током њиховог привременог боравка у Србији и да ће оне бити смештене у обновљене објекте Патријаршијског двора и саборне цркве Светог Димитрија у Даљу и цркве Светог Георгија у Боботи.

Чланови комисије обишли су обновљено јужно крило Епархијског двора и Саборни храм Свете Тројице у Пакрацу, као и манастире Пакра, Света Ана и Ораховица у Епархији пакрачко-славонској Српске православне цркве.

Српски део Комисије изнео је захтев за наставак обнове објеката у које треба да буду смештена добра која су предмет повраћаја, пре свега на обнови Епархијског двора у Пакрацу и формирању ризнице и депоа у којима би био чуван материјал из манастира и цркава из Пакре, Свете Ане, Лисичине и Великих Бастаја, чије иконе су предмет повраћаја. Такође, истакнута је потреба за наставком финансирања радова на ризници у манастиру Крка и ризници у Шибенику.

Наставак рада Комисије планиран је крајем маја у Србији. Члановима Комисије из Хрватске упућен је позив да тада посете депо Патријаршијског двора у Сремским Карловцима, у којем се чувају добра која су предмет повраћаја у објекте Српске православне цркве у Хрватској.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top