All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Српски “Радио Младост” у Швајцарској траје већ 20 година

Српски “Радио Младост” основан је 1. априла 1997. године у швајцарском граду Арау, a чланови редакције били су Милан Шмитран, Анђелка Красојевић, Горан Шмитран и Александра Килибарда. Српски радио који се емитује сваког четвртка од 20 до 21 сат, траје већ 20 година и смештен је у медијској кући Канал К у Аарауу. Много успешних емисија стоји иза ове редакције на челу са садашњом главном и одговроном уредницом Анђелком Красојевић.

Гости из свих друштвених сфера српске заједнице у Швајцарској, безброј телефонских укључења широм света као и многобројна гостовања еминентних личности из матице и дијаспоре саставни су део програма овог радија који је, може се рећи, сервис за грађане, отворен за сва питања, критике и предлоге, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Виолета Алексић.

Слушаоци радија су барометар успеха, зато је свака њихова сугестија веома важна, све у циљу веће слушаности. Музички прилози, наравно, прате квалитет програма. Поред аналитичног осврта на збивања у српској заједници Швајцарске, програм сачињавају и вести из културе које се тичу матице, али и нашег расејања. Захваљујући модерној технологији, путем интернета је домет слушаности сваким даном све већи. Радио Младост је заступљен на друштвеним мрежама, а свака емисија је забележена и постављена на Јутјуб канал.

Кроз Радио Младост су временом прошле многе генерације. Може се слободно рећи да је етар поменутог радија био важан за језичку едукацију треће генерације наших суграђана рођених у Швајцарској.

Вредни тим данас чине чланови: Виолета Алексић, Тања Радојевић и Мирослав Динић на челу са уредницом Анђелком Красојевић. Важно је истаћи да Радио Младост 20 година постоји захваљујући доброј вољи новинара волонтера, који кроз радијски етар чувају српски језик и културну баштину.

вице конзул Мирјана Михајловић

вице конзул Мирјана Михајловић

 

Од првог дана сарадња са Радио Београдом је изузетна. Узајамном подршком градили су се мостови српске културне баштине на релацији Швајцарска – Србија. Размена искустава је била од непроцењиве вредности. Многи гости радија били су гости и Радио Београда. Емисија Вечерас заједно која се емитује на Радио Београду 1, била је на неки начин и узор програмске шеме Радија Младост. Чести сусрети чланова редакција учврстили су пријатељство које траје и данас.

Пројекат На заједничким таласима који је суфинансирала Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону је осмишљен да два радијска тима, Радио Младост и Вечерас заједно покажу шта су стварали ових 20 година.

Виолета Алексић и Душан Глигоријевић

Виолета Алексић и Душан Глигоријевић

Прва трибина је одржана на Каналу К где је уредник Душан Глигоријевић говорио о заједничкој сарадњи.

Друга трибина одржана је у Српском културном друштву у Дибендорфу, 13. јануара 2017. године, где се разговарало о историји Радија Младост, а изношени су и предлози, идеје, похвале, као и критике.

Председница СКД-а Александра Мајор Максимовић рекла је да је Радио Младост узор многима и да је заиста за сваку похвалу да се у 60 минута са успехом помене скоро свако дешавање и у Швајцарској и матици. Додала је да јој је јако драго да у радију већ извесно време постоји и рубрика СКД Билтен који обавештава сународнике о активностима овог друштва, што је важно јер СКД постоји већ 25 година и скоро сва удружења у Кантону Цирих су и настала на том месту. Једном речју, представља чувара наше културне баштине.

Трећа трибина Радија Младост одржана је 14. јануара у Аво Марија Лонге у Диетикону. Након кратког поздрава, водитељке Виолета Алексић и Тања Радојевић увеле су посетиоце у тему трибине, након чега се гостима обратила вице конзул Мирјана Михајловић која је рекла да је изузетно важно да у Швајцарској постоји један овакав радио са одличним тимом и оргиналном колажном шемом емисије и да је за сваку похвалу да се већ 20 година све ради из чистог ентузијазма, а са толико љубави и пожелела радију још много година постојања.

Никола Грбић,Милан Суџук и Горан Кулезановски

Никола Грбић,Милан Суџук и Горан Кулезановски

Гости трибине су били и музичари из Србије. Никола Грбић Грба је неко ко одлично познаје овдашњу публику а његове песме обележиле су најлепши период живота многима у Швајцарској. Наступио је и пијаниста Милан Суџук из Београда, Горан Кулезановски који живи у Швајцарској, као и момци из бенда Дрина без филтера.

Публика је дошла из многих крајева Швајцарске, а подршку су дали и СПКД Просвјета, СКД из Дибендорфа, многи књижевници, колеге новинари и бројни пријатељи Радија Младост.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top