All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Србија и Шкотска, пријатељство које траје

Велика прича Великог рата је пријатељство народа Србије и Шкотске а ратна болница у Ваљеву постала је симбол медицинске пожртвованости и хуманости. Шкот Алан Каминг аутор је документарца о 800 шкотских жена лекара и медицинских сестара које су у периоду 1914.–1916. делиле судбину српских војника на првим линијама фронта.

Алан Каминг је 2013. године започео пројекат како би документовао ову причу и сачувао је од заборава. Урадио је значајан број документарних радио и ТВ емисија. Камингов филм је приказан у школама и музејима широм Шкотске. Многе српске институције, музеји и појединци подржали су га у овом пројекту.

Следеће године биће обележена стогодишњица смрти докторке Елси Инглис, шкотске хероине, одликоване Орденом белог орла и Орденом Светог Саве.

Алан Каминг је недавно посетио Србију како би договорио детаље обележавања ове годишњице и том приликом говорио за Програм за дијаспору РТС.

Говоримо о најдраматичнијем периоду за српски народ у току Првог светског рата а шкотски лекари су били део тих догађања. Шта је оно што ви тачно радите и покушавате да постигнете?

“Мој долазак у Србију има за циљ сусрет са људима у Србији, са мојим пријатељима пре свега, који ће радити на идеји да на свим местима где је докторка Елси Инглис боравила током епидемије организујемо комеморације и постављање обележја у знак поште и сећања. Главни циљ је да следеће године на стогодишњицу смрти докторке Елси Инглис, доведемо њене потомке у Србију и посетимо сва та значајна места”.

Како су српска држава и српски народ одреаговали на вашу иницијативу?

“Реакција је била одлична, врло охрабрујућа у овој фази. Србија већ дуго одржава ову причу живом, и држи је близу свог срца. Мој долазак овде је само корак даље у подршци да визуелизујемо и остваримо план да рођаци докторке Елси Инглис посете Србију следеће године”.

Покушавате да укључите и остале земље, савезнике из Првог светског рата, у овај пројекат сећања. Хоћете ли успети у томе?

Елси Инглис

Елси Инглис

“Још увек смо у раној фази организације. Покушавамо да следеће године на стогодишњицу Елсине смрти, на њеном гробу у Единбургу окупимо званице из савезничких земаља, Француске, Русије и наравно Србије. Верујем да ћемо успети да се организујемо. И да ће нас Елси, том приликом, посматрати одозго, са осмехом на лицу”.

Ово постаје нека врста мисије да спојите два народа, две нације, са таквом заједничком историјом. Када се све годишњице заврше, шта мислите, шта ће бити са Шкотском и Србијом?

“Као што се Елси Инглис заљубила у Србију и њен народ, тако сам и ја заволео Србију и гајим наду да ће, уз обележавање годишњице следеће године, све више људи бити укључено у ову причу. Ово је мост између два народа. Мост који би требало успоставити и дорадити како би се Шкотска и Србија вратиле дивном пријатељству које у некада гајиле”.

Више детаља о обележавању годишњице смрти докторке Елси Инглис можете погледати у емисији Магазин Србије на вези у којој су говорили историчар Велибор Видић из Ваљева, Дарко Божић члан Градске скупштине Београда из Лазаревца, и Зоран Јоцић члан Општинског већа Младеновца.

Dijaspora.news Izvor RTS

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top