All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

ПРИЧЕ ИЗ ДИЈАСПОРЕ Хавијер Андријашевић, оснивач Мораве, фолклорног ансамбла из Буенос Аиреса

Разговарамо са Хавијером, праунуком српског имигранта Павла Андријашевића који је дошао у Аргентину 1928. године са својом породицом. Тренутно  ради у здравственом сектору, а више од 14 година у своје слободно време представља српски фолклор по Аргентини.

Како је настала фолклорна група?

-Настала је као унија заједничких интереса по референцији словенске групе “Тројка” (традиције и игара Русије, Биелорусије и Украјине).

Ко су Ваши чланови?

-Наши чланови су потомци Срба који су пре оснивања нашег ансамбла играли у скуповима Руса, Украјинаца, Биелоруса и бивших југословенских клубова.

Каква су Вам искуства у овом пројекту?

-Овај нови подухват смо покренули прошле године са циљем да покажемо богатство српског фолклора Аргентини. У скорој будућности желимо да се представимо и у другим земљама у Јужној Америци. Иако је наш ансамбл млад, овај пројекат је као једно дете које се богати из дана у дан.

Где правите ваше представе?

– Наше представе правимо у салону Српске Православне Цркве “Свети Сава” у Буенос Аиресу, као и у “Српском Салону” Православне Цркве Пресвете Мајке Богородице, у Буенос Аиресу.

Какви су планови за ову годину?

– Ове године желимо да направимо репертоаре игара из неких регија Србије и Црне Горе.

Од колико чланова се састоји Ваш ансамбал и какав је дочек српске колоније у Аргентини кад вас гледају како плешете?

-Наш ансамбл се тренутно састоји од 3 пара, то јест, 6 особа, мада има доста заинтересованих који долазе да нас гледају када вежбамо и имају жељу да нам се прикључе. Наша заједница је веома захвална, јер од кад се распала Југославија, Срби у Аргентини нису имали свој стални фолклорни ансамбал.

Шта вам је тренутно потребно за рад као ансамблу?

-Углавном су нам потребни доприноси у српској народној ношњи, донације књига и видеа који објашњавају кола, јер постоје многа, а осим тога да научимо како се игра. Веома нам је важно да знамо порекло и историју игара и обичаја.

Разговара: Александар Шателес, Чиле

morava

Dijaspora.news Извор Сербиос Унидос / Торонто Новости

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top