All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

ПОСЛЕ 30 ГОДИНА Београдска филхармонија одржала концерт у Будимпешти

После више од три и по деценије, Београдска филхармонија одржала је концерт у Мађарској, и то у великој сали будимпештанске Палате уметности – МУПА. Музичари су наступили под управом диригента Фабриса Болона, а специјални гост концерта био је мађарски виолиниста Криштоф Барати.

Интересовање љубитеља музике премашило је сва очекивања. Улазнице за овај врхунски уметнички догађај биле су распродате неколико недеља унапред, а концерт је пратило више од 1600 гледалаца.

Фабрис Болон, који је дириговао ансамблом, редовни је сарадник Београдске филхармоније и оркестар га добро познаје. Заједно чине успешан тим који се, како смо чули на лицу места, разуме и одлично сарађује.
– Веома сам задовољан овим изузетним наступом! Сви музичари су свирали са великом концентрацијом и уз фантастичну мотивацију, што је омогућило да се оркестар представи у свом најбољем светлу. Осетио сам да се публици веома допао наступ, будући да су реакције биле веома топле. Желели су да чују још један бис, поред два која смо припремили – рекао је за Српске недељне новине Фабрис Болон и додао да га је обрадовало то што се публици веома допао други бис, који је оркестар извео. У питању је била “Грлица” из “Охридске легенде”, српског композитора Стевана Христића, иначе оснивача и првог шефа-диригента овог оркестра.

– После концерта, у разговору са француским амбасадором у Мађарској, који је такође био присутан, чуо сам да је импресиониран. Оркестар Београдске филхармоније је сјајан амбасадор и представник Србије – додаје француски диригент, који је једнако славан и цењен и у домену симфонијске музике и опере.

Оркестар се најпре публици представио примером српског музичког стваралаштва, делом “Седам балканских игара за оркестар” Марка Тајчевића. Потом је програм настављен Паганинијевим виртуозним “Првим виолинским концертом” и Равеловим “Циганином”, у извођењу солисте Криштофа Боратија, а уз пратњу оркестра Филхармоније.

За крај су остављене раскошне мелодије “Жар птице” Стравинског, након чега је оркестар овацијама публике позван на бис. Тада је изведена увертира “Руслан и Људмила” Глинке, а за сам крај и други бис ,“Грлица” Стевана Христића.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top