All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

После награде у Италији “Обећање” иде у Њујорк

Документарни филм “Обећање”, редитеља Жељка Мирковића и аутора Душана Гајића, рађен у продукцији SEETV и Optimistic film-а, освојио је награду за најбољи документарни филм на управо завршеном Méditerranéan Film Festival-у у Италији.

Ово је већ друга награда за Обећење. На Eugene International Film Festival у Орегону (САД), филм је такође добио награду за најбољи документарни филм, сазнајемо из Optimistic film-а.

Најновија вест стиже из Њојорка – филм је званичној селекцији Queens World Film Festivala, у Њујорку у САД.

Продуцентни филма Жељка Мирковић и Душана Гајић такође подсећају да је филм 3. јануара 2017. приказан на Каталонском јавном сервису, TV3, Барселона на првом програму.

Аутори филма најављују даљи фестивалски живот филма паралелно у САД-у и Европи.

Обећање је филм о необичном подухвату једне француске породице која се настанила у селу Рогљеву код Неготина, како би заједно са мештанима производила органско вино за међународно тржиште.

Чланак о филму у америчком

Чланак о филму у америчком “Дејли њуз рекорду” (Daily News Record)

Почетком прошлог века Рогљево је било необично просперитетно за једно удаљено село у Источној Србији. Вина из Неготинске крајине била су присутна на изложбама у Паризу, Лондону и Бордоу, трговина са Европом је цветала. Данас, сто година касније, овај крај је сиромашан и напуштен. Изненада, у месту из којег сви желе да оду, појавила се француска породица са ентузијазмом и вером да су пронашли један од најбољих винских региона на Балкану, а можда и у Европи!

Долазак странаца унео је нову динамику у успавано село: код неких мештана је пробудио велике наде, а код других – велики отпор и неповерење.

Фасцинирани поднебљем и архитектонском целином старих винских подрума у Рогљеву и околним селима, Французи су одлучили да нешто покушају.

“Када смо први пут дошли, Рогљево нам је изгледало као успавана лепотица из неког прошлог, златног доба. Рекли смо себи, хајде да пробамо да је пробудимо”, каже Сирил Бонзиро, винар из Бургундије који је своју судбину везао за Неготинску крајину.

“Долазак Француза скренуо је пажњу на парадокс да овај крај пропада упркос свом природном богатству. Овај филм је и прича о сукобу менталитета и предрасуда, о томе како видимо себе и спољни свет и како нас виде други”, каже Душан Гајић, продуцент и аутор филма Обећање.

“Очекујем да ће ово бити филм који инспирише људе, али и који ће отворити дијалоге о томе како је могуће пробудити Успавану лепотицу из зачараног сна, што на неки начин предстваља и овај наш регион, као и његове неостварене потенцијале у много аспеката”, каже редитељ и продуцент филма Жељко Мирковић.

Пројекат “Обећање” подржали су Филмски Центар Србије и фонд ЕУ Креативна Европа, МЕДИА.

Документарни филм има верзије од 52 и 74 минута.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top