All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Пиштало гост Темишвара

Просторије новоотворене књижаре “Ла доуа буфните” у Темишвару, 16. децембра биле су тесне на представљању најновијих књига новосадске и зрењанинске издавачке куће “Агора”. У другом делу вечери специјални гост је био Владимир Пиштало, “Агорин” ексклузивни аутор и наш најпревођенији писац.

Организатори овог догађаја, којим и Темишвар најављује своју титулу Европске престонице културе коју дели са Новим Садом, били су Савез писаца Румуније у чије име је говорио румунски песник Роберт Шербан, као и Савез Срба у Румунији. Песник Славомир Гвозденовић је говорио о значају Агоре као издавача који у најбољем смислу врши културну мисију и чије су књиге постале видљиве и ван границе Србије. Присутне је поздравио и Лазар Манојловић, генерални конзул Србије у Темишвару, пише у саопштењу Издавачке куће Агора.

Главни уредник Агоре Ненад Шапоња је говорио о уредничком послу који подразумева највише вредносне критеријуме, представио је најновија издања, а у другом делу вечери специјални гост је био Владимир Пиштало, Агорин ексклузивни аутор и наш најпревођенији писац.

Његов роман Тесла, портрет међу маскама, након НИН-ове награде, и награде за најчитанију књигу у библиотекама Србије, преведен је на 12 језика и подједнако читан и у свету. Ова књига је пре две године преведена и на румунски у издању букурештанске куће Немира и ово је била прилика да и румунска публика подели са аутором истину овог ванредног романа.

Агора у 2016. години

Ушавши у петнаесту годину рада, Издавачка кућа Агора се ове године представила у нешто већој продукцији, са преко тридесет нових наслова.

Издавачки концепт Агоре се темељи на подразумевању веома високих естетских критеријума када је у питању домаћа и преведена белетристика, тако да преко шездесет награда краси преко 300 наслова колико их је ова кућа објавила за 14 година свога постојања.У библиотеци Агора која доноси непознате светове савремене светске прозе, понајчешће први пут на српском језику, штампане су изабране приче: Шпанца Леополда Лугонеса, Аргентинца Гиљерма Мартинеса, Мексиканца Алфонса Рејеса и Аргентинке Луисе Валенсуеле, који спадају у најзначајније писце савремене хиспанске и латиноамеричке књижевности; скандинавски романи, од шведског класика Јалмара Седерберга и једног од најзначајнијих савремених прозних дела скандинавске књижевности, Финца Ћела Вестеа; а затим и дела Душка Родева и Лидије Димковске, истакнутих писаца савремене македонске књижевности.

“Тесла, портрет међу маскама”

Интересовање за роман Тесла, портрет међу маскама Владимира Пиштала, након великог успеха код нас и у Сједињеним Америчким Државама, не јењава ни у Европи.

Подсетимо, Тесла је досада објављен на једанаест страних језика: енглеском, македонском, словачком, мађарском, руском, румунском, чешком, словеначком, хрватском, бугарском и турском.

У Србији је остварио незабележен успех: након НИН-ове награде, и Награде Народне библиотеке Србије за најчитанију књигу, већ 7 година једна је од најпродаванијих књига на нашем тржишту, ушла је у читанке за основну школу и гимназију, објављена са успехом у свим бившим југословенским републикама. Објављен је и као звучна књига и на српском и на енглеском. Српско звучно издање је прочитао глумац Петар Божовић.

Прво издање ове књиге на енглеском језику, објављено 2015. године у САД (Tesla, A Portrait With Masks), у издању значајног издавача Graywold Press, наишло је на изузетне оцене америчке књижевне критике и распродато је за мање од три месеца, а излазак књиге је пропраћен великим бројем презентација у разним градовима САД и Канаде (Бостону, Чикагу, Питерсбороу, Филаделфији, Њујорку, Вашингтону, Торонту, Кливленду…). У међувремену је овај издавач штампао и друго издање. На српском ова књига има девет издања.

Dijaspora.news Izvor RTS

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top