All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Сабор песника српске дијаспоре у Паризу

У граду светлости посленици српске писане речи састали су се 16. пут на традиционалном Сабору песника српске дијаспоре у Паризу. Организатор овогодишњег сусрета, одржаног од 17. до 19. марта, били су Савез Срба у Француској и Друштво српских песника париског круга, под руководством песникиње Данице Дане Додић.

Позиву организатора одазвао се велики број песника из више земаља Европе са жељом да представе своје новије стваралаштво, а у циљу очувања и неговања матерњег језика и писма. Поред бројне публике, свечаном отварању су присуствовали многи угледни гости: протојереј ставрофор Никола Шкрбић, Ромео Милошевић председник Савеза Срба у Румунији, Милан Ђурић директор Српског културног и документациониг центра у Мађарској, Љубиша Симић председник Удружења писаца Седмица из Франкфурта као и Нина Величковић, први саветник, шеф Конзуларног одељења Амбасаде Србије у Паризу која је и отворила овогодишње сусрете приређене у Православном храму Свети Сава, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Диана Кондић Ђурић.

Програм је почео казивањем поезије најмлађих учесника, а затим су се низали стихови песника који у дијаспори негују и чувају српску писану реч. Велики број присутних могао је да ужива у казивању поезије написане песничким пером домаћина, али и гостију из Немачке, Холандије, Мађарске, Белгије и Данске.

„У почетку је то био мали програм са скромним бројем учесника, нас неколико из Париза, Франкфурта и Амстердама. Међутим, данас је то сасвим другачије, интересовање је толико велико да сам принуђена да правим селекције. Од моје почетне идеје па све до данас сигурна сам да је Српско песничко пролеће у Паризу испунило очекивања, да негује и чува српски језик и писану реч, али и свеобухватни национални идентитет. Својим добровољним и волонтерским радом то чиним већ 16 година”, рекла је Дана Додић, председница литерарне секције Савеза Срба у Француској.

О доброј сарадњи српских институција у Паризу говори и чињеница да се песнички сусрет одржава у просторијама српског храма. То је и потврдио његов старешина и истакао да су врата српског храма отворена са све наше људе.

Отац Никола Шкрбић, некадашњи свештеник у Книну и ректор Богословије у Манастиру Крка, најстарије српске школе за образовање свештеника, од 2000. године постао је старешина храма Свети Сава у Паризу, чију су изградњу иницирали српски емигранти пре више од 50 година. Према његовим речима, у почетку је било мање верника, али несрећа која је задесила наш народ деведесетих година учинила је да се број верника знатно повећао.

Протојереј Ставрофор Никола Шкрбић

Протојереј Ставрофор Никола Шкрбић

“Сама грађевина има и друштвене просторије испод храма, у којима се одржавају разни програми културног, верског и образовног садржаја. Ту функционише и омладински хор, организована је и допунска настава српског језика са учитељицом и вероучитељима као и фолклор за децу и омладину који броји око стотинак чланова. Знатна помоћ око прикупљана хуманитарне помоћи за српску децу са Косова и Метохије долази и од Кола српских сестара“, истакао је отац Шкрбић.

Наредног дана песници су се окупили у дому Николе Шуице где је настављено дружење уз поезију и разговор.

Dijaspora.news/RTS

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top