All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Одржан Седми медијски сусрет дијаспоре и Срба у региону

У Београду је одржана Седма медијска конференција дијаспоре и Срба у региону. Припадници дијаспоре и српског народа у региону, у актуелном политичком тренутку представљају незамењиви канал комуникације према страној јавности рекао је на отварању Конференције ППВ и министар спољних послова Ивица Дачић.

Влада Србије је бескомпромисна у заштити националних интереса и у том процесу је од немерљивог значаја подршка сународника у иностранству, изјавио је први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

Министар Дачић је на Седмој медијској конференцији дијаспоре и Срба у региону, као пример за то навео кампању „NOKOSOVOUNESCO”, која је вођена током покушаја Приштине да се учлани у ту организацију. Он је додао да заштита права и интереса својих држављана у иностранству и унапређење односа дијаспоре и матице представља не само уставну обавезу Србије, већ је и један од њених приоритета.

Како је рекао, медијско деловање српског народа изван граница Србије је од изузетне важности у тренутку када се свет суочава са веома сложеном политичком и економском ситуацијом и комплексним безбедносним изазовима.

Дачић је указао да је од највеће важности да сви актери у међународној арени препознају напоре које улаже Влада Србије за очување регионалног мира и стабилности, поштовање европских вредности и унапређење регионалне сарадње. Он је истакао да припадници дијаспоре и српског народа у региону, у актуелном политичком тренутку представљају незамењиви канал комуникације према страној јавности.

Ово се посебно односи на заштиту права српског народа на Косову и Метохији, рекао је Дачић и додао је Влада у том процесу конструктивна у дијалогу, али и бескомпромисна у заштити националних интереса.

Дачић је навео да је очување српског језика и националног идентитета од изузетног значаја, напомињући да то министарство путем конкурса за суфинансирање пројеката доприноси очувању српског језика и ћириличког писма и јачању веза матичне државе и Срба у расејању.

Државни секретар за информисање и медије у Министарству културе и информисања Нино Брајовић подсетио је да УНС већ седам година у сарадњи са Управом за дијаспору и Србима у региону Министарства спољних послова реализује медијске конференције дијаспоре и Срба у региону, те да је у претходној деценији развијено пројектно суфинансирање медија Срба из региона.

„То искуство нам је помогло да последњих година уведемо сталну праксу новинара, медија из региона, у нашим националним медијима и то је дало веома добар резултат”, рекао је Брајовић.

У организацији Удружења новинара Србије, уз пројектно суфинансирање Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова од 2014. године кроз програм праксе новинара српских медија и представника српских организација региона прошло је укупно 19 полазника, док је онлајн школа веб новинарства у два циклуса (2014. и 2016.) имала укупно 25 полазника из дијаспоре.

Државни секретар Брајовић је казао да ће тој области бити посвећена пуна пажња и у новој медијској стратегији од 2017. до 2021. године коју ради Министарство културе и информисања.

Према његовим речима, 1. фебруара требало би да се распише конкурс за пројектно суфинансирање медија у региону, додајући да је ове године за то било опредељено 20 милиона динара, а претходне године 18 милиона динара.

„Трудићу се да се тај тренд повећања наставља”, рекао је Брајовић.

Седма конференција била је посвећена јачању онлајн капацитета организација и удружења Срба у дијаспори и региону, њиховој улози у информисању, очувању језика и писма, и промовисању српске заједнице у иностранству, предностима коришћења онлајн медија, као и значају усавршавања за рад на интернету.

Подшка из матице – језик и писмо

У првом панелу учествовао је Драган Хамовић, специјални саветник министра културе и информисања, који је присутнима представио акцију „Негујмо српски језик”. Милада Поповић, главна и одговорна уредница Првог програма радиja Радио-телевизије Војводина говорила је о радијском и телевизијском програму за Србе у региону и дијаспори, док је Јелена Петковић, новинарка Франкфуртскиx вести представила пројекат „Учимо ћирилицу”.

Јачање онлајн капацитета медија организација и удружења Срба у дијаспори и региону

У оквиру панела о јачању онлајн капацитета учествовали су Николина Милатовић Поповић из Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону која је представила досадашње деловање у области подршке медијским активностима удружења и организација дијаспоре и Срба из региона, док су предавачи у Школи веб новинарства УНС-а, Павле Златић, уредник портала Б92 и Верољуб Змијанац, оснивач онлајн заједнице и сајта trcanje.rs говорили о овогодишњој Анализи веб присуства медија, организација и удружења Срба у региону са препорукама за даље унапређење њиховог деловања на интернету.

Организацијама и удружењима из дијаспоре и региона, медијима и другим заинтересованима било је омогућено да представе своје медијске пројекте намењене дијаспори и Србима у региону.

У наставку панела говорили су Диана Кондић Ђурић, Српске недељне новине и Kултурни и документациони центар Срба, Мађарска, Саша Пешић, svisrbiuparizu.com, Француска, Жарко Николић, srbtel.mk, Македонија, Ђорђе Брујућ, srpskenovinecg.com, Црна Гора, Драган Крошњар, Крајишки културни центар „Свети Сава” Република Српска БиХ, Предраг Карасовић, Теслина научна фондација, САД, Иван Зељковић, nasbiro.com , УАЕ

У оквиру Конференције Верољуб Змијанац је одржао радионицу на тему „Употреба Фејсбука – како да организације и удружења искористе ову друштвену мрежу за афирмацију и активацију”.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top