All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Наставља се привредно умрежавање дијаспоре

Привредна комора Србије била је домаћин још једне седнице Пословног савета дијаспоре. Најављено је одржавања Другог свесрпског самита привредника 2, 3 и 4 јуна 2017. године у Женеви.

Потпредседник Привредне коморе Србије (ПКС) Мирослав Милетић истакао је значај окупљања дијаспоре и организација из матице и навео да је резултат заједничког рада у 2016. години оснивање Мађарско-српског пословног савета и Аустралијско-српске привредне коморе.

Председник Удружења српских привредника Швајцарске Стојан Стевановић подсетио је још једном на резултате одржавања Првог свесрпског самита привредника и заказао за 2, 3 и 4. јун 2017. године одржавање другог самита у Цириху.

Амбасадор доктор Љиљана Никшић истакла је да ће Министраство иностраних послова и наредне године радити на умрежавању српских привредника у дијаспори уз помоћ дипломатско конзуларних представништава у свету.

Скупу су присуствовали и представници Срба из региону.

„Српско просвјетно и културно друштво Просвјета у Загребу је након двадесетогодишњег судског процеса успела у поврат уписати некретнине у Прерадовићевој улици број 23 у самом центру Загреба. Међутим, имовина коју је влада Републике Хрватска вратила након што је национализована 1962. године вратила нам је даровним уговором. Та зграда је уписана као наше власништво и пошто је враћена судским путем, ми немамо никакву обавезу према Републици Хрватској, али за зграду у Прерадовићевој 21 која нам је враћена даровним уговором Републике Хрватске, у обавези смо платити 5 посто процењене вредности те некретнине. То су велики трошкови. Писао сам кабинету премијера који је пре неки дан дао неке охрабрујуће изјаве о помоћи српским институцијама у Хрватској. Ми очекујемо да ће нам Србија помоћи”, каже за РТС Синиша Љепојевић, СПКД Просвјета Загреб.

На скупу се могло чути да је у завршној фази и формирање дијаспора Home Office Investment Centre. Пројекат међународног центра подржала је ПКС и Међународни алумни центар.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top