All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

“Историја Републике Српске”, књига за сваки српски дом

У Краљевском двору у Београду недавно је представљена књига “Историја Републике Српске”, проф. Ненада Кецмановића и проф. Чедомира Антића.

Након прошлогодишњег луксузног издања Историје Републике Српске, штампаном у ограниченом броју примерака, пре свега за важне институције и билблиотеке у земљи и иностранству, ово ново, тзв. популарно, допуњено издање изашло је у 30 000 примеракa.

„Мислим да се ова књига појављује у добром тренутку и представља неку врсту одговора на књигу Ноела Малклома, који је, у одређеном смислу, “задужио” српски народ”, каже проф. Кецмановић.

„Ова књига је имала задатак да потврди постојање Републике Српске јер не може бити државе без историје. Она самим тим јесте историја, ствара историју и мора да је објасни. То је веома важан задатак. А мени се чини да су аутори проф.Кецмановић и проф. Чеда Антић су успели у томе”, каже Дарко Танасковић, рецензент књиге.

Домаћин свечане промоције престолонаследник Александар Карађорђевић је истакао да је код нас стасала једна нова генерација историчара која је спремна да прихвати дебату и супротстави се лажној и исполитизованој историји.

„Желим да честитам проф. Антићу и проф. Кецмановићу што су написали ову књигу. То је врло важно и за наш народ и за странце, да знају шта је историја Републике Српске”, каже престолонаследник Александар Карађорђевић.

„Принц Александар је једна установа, он је потомак краљице Викторије и већине европских владара, и оних из давнина и оних који су данас на власти, и с обзиром на његово залагање за права српског народа и учешћем у неким процесима везаним за Републику Српску, веома је важно да ову књигу представимо у Краљевском двору”, истиче проф. Антић.

Аутори књиге и сам рецензент сагласни су да би ову књигу требало да прочитају њени критичари који су је напали и пре него што је изашла.

„Неко ко сматра да Република Српска не треба да постоји, да је она некаква аномалија, па чак и геноцидна творевина, што су наравно криминални судови, њега не занима књига. Њега књига може занимати као повод за напад на Републику Српску”, каже Дарко Танасковић.

„Ја бих волео да у наредном периоду урадимо уџбеник за основне и средње школе у Републици Српској и ја се надам да ће то бити обавезно у школама”, каже проф. Антић.

Директор и главни уредник магазина Недељник, Вељко Лалић, који је и издавач ове књиге, истакао је да је заједнички став аутора и издавача да књига Историја Републике Српске буде доступна свакој српској породици у дијаспори и да се дели бесплатно.

Dijaspora.news/RTS

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top