All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

“ИСТИНА О ЈАСЕНОВЦУ” У ЊУЈОРКУ: Немамо права на заборав

Изложба “Истина о Јасеновцу” биће отворена у јануару 2017. у згради Уједињених нација у Њујорку, у оранизацији Министарства спољних послова и подршку неколико институција и српске академске дијаспоре, међу којима су и српска удружења у Норвешкој, Друштво Срба и пријатеља Србије Берген и Српско академско друштво у Ослу. О важности пројекта и активностима у тој скандинавској земљи разговарали смо са председницом Савеза српских удружења у Норвешкој, Добрилом Радуловић.

Злочини које је Независна Држава Хрватска починила за време Другодг светског рата углавном над српским народом уграђени су у наше колективно памћење. 500 000 од око 700 000 убијених логораша у Јасеновачком логору смрти били су православни Срби, и то је чињеница на коју ће указати свету изложба Истина о Јасеновцу, планирана да се одржи у јануару 2017. године у Њујорку, под покровитељством српске академске дијаспоре и учешће неколико институција.

Овај пројекат представљен је летос у Андрићграду, на трибини под називом Култура сећања, на којој су, поред српских, учествовали и светски експерти из области изучавања холокауста, професор др Гидеон Грајф, проф.др Бери Литучи и норвешки писац и историчар Кнут Флувик Торенсен, некада мајор норвешког батаљона који је 2004. спречио 10000 Албанаца да униште српско село Чаглавица, крај Приштине.

По речима Добриле Радуловић, председнице Савеза српских удружења у Норвешкој и припаднице Српског академског друштва у Ослу, једног од иницијатора, важно је да око овог пројекта постоји национални консензус.

„Мислим да је изузетно важно како овде, исто тако за нас у дијаспори, јер наша деца ће носити терет уколико истина буде заборављена. Уџбеници који се користе у норвешким школама не описују уопште страхоте које су се дешавале за време Другог светског рата”, каже за РТС Добрила Радуловић.

Српска заједница у Норвешкој активна је и у прикупљању вредне медицинске помоћи за наше болнице. Ових дана стигла је још једна већа испорука медицинских уређаја и опреме, а за дугогодишњи хуманитарни рад Добрили и њеном супругу Александру, уручена је захвалница Земунске болнице.

„Захваљујући месту на коме радимо, првенствено мој муж који већ дуго ради у болници, одржава медицинске уређаје, у ситуацији је да неке медицинске уређаје који су за наше појмове нови, а у Норвешкој могу да се отпишу, преузме, прегледа и пошаље овде. Они се изузетно користе, доктор је нагласио да је то непроцењива вредност”, каже Добрила.

Добрила нас је подсетила и да је у Ослу 2015. отворена прва школа на српском језику подржана од Министарства просвете Србије. Школу похађа око 80-оро деце, а недавно потписивање споразума између Министарства спољних послова и Министарства просвете Србије ствара могућност за отварање школа на српском језику где год за то постоји интересовање, и чији ће се ђаци на крају школске године окитити ђачким књижицама Министарства просвете Републике Србије.

Dijaspora.news Izvor RTS

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top