All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Градоначелник Београда у посети Берну

У узвратној посети градоначелника Београда Синише Малог градоначелнику Берна Александру Чапету, а у склопу обележавања 100 година од отварања прве амбасаде Србије (тада Краљевина Србија) у Швајцарској Конфедерацији, амбасада Србије у Берну организовала је 2. децембра 2016. године свечани пријем.

„Један век дипломатских односа између Србије и Швајцарске говори о томе да су наши народи традиционално у пријатељским односима, те да је задатак свих нас да те везе чувамо и унапређујемо на свим нивоима”, рекао је градоначелник Београда Синиша Мали.

Мали је, захваливши амбасадорки Снежани Јанковић на иницијативи за успостављање сарадње Београда и Берна, истакао да је то тек почетак, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Виолета Алексић.

„Београд има шта да научи од Берна, у жељи да буде уз раме најразвијенијим градовима света. Наш главни град се мења и убрзано развија, покренуте су инвестиције и бројни пројекти, градимо Београд на води, планирамо изградњу мостова и метроа, а национална авио-компанија доминира у региону”, подсетио је Мали.

Он је додао да око 200 000 Срба живи у Швајцарској, којима је поручио да су им његова врата отворена уколико им затреба помоћ.

Александар Чапет

Александар Чапет

Градоначелник Берна, Александар Чапет, рекао је да му било задовољство да посети Београд. Он је, међутим, навео да би градови требало да се развијају, али не пребрзо, већ уз истовремено очување историје и старих делова града, како би деца и унуци памтили какви су Београд и Србија били у прошлости.

Чапет је истакао да је пријатељство Србије и Швајцарске веома важно за ту земљу.

„Греше они у Швајцарској који мисле да је она нешто боља од других и да јој други не требају, јер су пријатељства међу државама изузетно значајна. Зато ми је веома драго што негујемо пријатељске односе већ сто година са Србијом”, истакао је Чапет.

Снежана Јанковић

Снежана Јанковић

Амбасадорка Снежана Јанковић је подсетила на своје искуство од пре две године, када је отишла код градоначелника Берна да му се представи и питала га да ли је некада био у Београду и да ли би желео да га посети, на шта је он потврдно одговорио.

„Мислим да је то била прва посета једног градоначелника Берна Београду икада, а резултирала је потписивањем споразума о сарадњи”, казала је Снежана Јанковић и додала да јој је веома драго због тога.

Пријему у амбасади присуствовало је око 150 званица. У делегацији са градоначелником Београда били су и главни урбаниста Милутин Фолић, помоћник градоначелника Борко Милосављевић и градска секретарка за културу Ивона Јевтић, као и стране дипломате и представници дипломатског кора у Швајцарској, епископ аутријско-швајцарски Андреј и бројни припадници удружења Срба из Цириха, Женеве и других градова Швајцарске.

Један век од отварања амбасаде Србије у Швајцарској обележен је и концертом српског гудачког квартета Рошер из Београда, те изложбом архивских докумената о отварању прве Амбасаде Краљевине Србије у Берну на челу са нашим првим амбасадором Славком Грујићем 1916. године.

Облежавање 100 година дипломатских односа Србије и Швајцарске наставља се у Цириху 10. и 11. децембра.

 

Dijaspora.news Izvor RTS

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top