All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Возачке дозволе РС важе и у Аустрији

Возачке дозволе из Србије од 7. фебруара се признају и у Аустрији, што значи да је укинута досадашња обавеза наших држављана да поново у тој држави полажу возачки испит, саопштила је Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Држављани Србије који имају регулисан боравак у Аустрији могу да замене српске возачке дозволе за аустријску, за све категорије управљања возилом, а трошкови издавања и превођења возачке дозволе су око 60 евра, саопштила је Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

За замену и преписивање возачке дозволе потребно је доставити захтев, оригинал и копију возачке дозволе издате у Србији, оригинал и копију превода извода из регистра возачких дозвола, фотографију, пријаву стана у оригиналу и копији, као и боравишну дозволу на увид.

Од 1. фебруара надлежни органи у Аустралији примењују одлуку о признавању возачких дозвола држављана Србије које су у тој држави добиле статус “Признања искусног возача”. Тај статус пружа могућност да подносилац захтева из Србије добије аустралијску возачку дозволу без обавезе полагања практичног дела возачког испита – вожње, и теоријског дела – тестова, за категорије “Ц” (аутомобил) или “Р” (мотоцикл).

Подносилац захтева за признавање возачке дозволе из Србије у Аустралији мора да буде старији од 25 година, да испуњава предуслове за релевантне категорије возила, да достави одговарајућу потврду о идентитету, те да испуњава услове о пребивалишту.

Возачи млађи од 25 година који долазе из земље под статусом “Признатог искусног возача”, мораће да полажу возачки испит у целини.

Dijaspora.news/RTS

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top