All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Вече младих писаца у Бечу

У рустичном амбијенту бечког ресторана “Београд”, 13. децембра одржано је прво Просвјетино “Вече младих писаца”. Млади писци су имали прилику да са публиком поделе своје песме и приче, али и да прочитају дела омиљених аутора. Гости су уживали у анђеоском гласу младе певачице Катарине Ковачевић, уз пратњу талентованог клавијатуристе Милана Цонића Цонета, студента џез клавира Бечког конзерваторијума.

Госте и младе ауторе поздравио је председник Просвјете, проф. Срђан Мијалковић, похваливши сјајну организацију и одлично одабран програм. Вечери је присуствовао и гост из Бања Луке, саветник председника Народне скупштине Републике Српске, Игор Давидовић, велики пријатељ Просвјете.

Вече младих писаца је догађај на коме млади могу да поделе своја размишљања и стихове са другим младим писцима, као и свима онима који уживају у најлепшим речима поезије и прозе. Већина учесника је читала своје ауторске текстове, док су неки одлучили да поделе са публиком неке од најлепших песама попут Узалуд је будим Бранка Миљковића, или Плава гробница Милутина Бојића. Двоје учесника је извело сцену из Белих ноћи Достојевског, која је изазвала посебно позитивне реакције публике, јавља Просвјета из Беча.

Урош Уљаревић

Урош Уљаревић

„Беч је центар културе. Град у коме је Вук Караџић поставио темеље српског језика и књижевности. Град у коме и данас живи скоро 300 хиљада Срба који морају да раде на очувању српске културне баштине. Млади писци пишући ауторске текстове не представљају само себе, већ су и прави амбасадори српске културе у иностранству. Овај догађај је само почетак у подстицању креативности код младих и талентованих људи и неговању традиције српског народа”, истакла је Весна Шпирић, професорка енглеског језика, једна од младих бечких писаца и организатора овог догађаја.

Срђан Мијалковић, председник

Срђан Мијалковић, председник “Просвјете”

„Прво Вече младих писаца организовали смо са Андрићевим речима на уму – Живот нам враћа само оно што ми другима дајемо. Након успешног догађаја показали смо да знамо, умемо и можемо. Најбоље европске школе и факултети избор су многих српских студената који се у Бечу формирају у младе стручњаке, уметнике, научнике, академике. Овај нови талас младих бечких Срба је ту да обогати културну сцену квалитетним стваралаштвом вековне традиције. За нас је ово тек почетак, а позивамо младе суграђане да се укључе и прошире пламен даље. Искористите ову плодну бечку земљу да засадите семе свог рада”, поручује Урош Уљаревић, организатор, мастер инжењер и млади бечки аутор.

Урош Уљаревић, Весна Шпирић и Никола Прерад

Урош Уљаревић, Весна Шпирић и Никола Прерад
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top