All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

“Асошијејтед прес”: Ни Барселона ни Берлин, већ Београд!

Београд никада неће бити међу најлепшим европским градовима, али недостатак европског шарма надокнађује приступачном забавом, премда можда не задуго, пише данас америчка агенција „Асошијејтед прес“.

Столови који се протежу из кафића на тротаре с калдрмом, музичари који свирају за туристе, док техно ритам широм града држи младе до јутра. „То није ни Барселона па ни Берлин. То је Београд, бејби“, пише АП.

Град је баш јефтин за посетиоце, али његова шик будућност брзо стиже. На неки начин личи на Будимпешту с њеним оронулим кафићима од пре 10 година или на Праг 90-их. Прљав, испуњен животом и непознат Американцима, али с нешто стила који ниједно од тих места није имало док већ нису била преплављена туристима.

Сада је право време за ову необичну дестинацију, наводи АП. Авио-компанија „Ер Србија“ почела је прошле године да лети из Њујорка, а почела је изградња пројекта који би требало да нефункционално земљиште уз Саву претвори у градско језгро.

Нова година узбудљиво је време у Београду, с лудим уличним журкама и стотинама хиљада туриста, углавном из суседне Хрватске, Словеније и Бугарске и концертима на отвореном и ватрометима.

Скадарлија

Скадарлија

Аутор Aлберт Стам наводи да Београд никада неће бити у конкуренцији за најлепше европске градове, делом зато што је више пута уништаван и обнављан у протеклих 2.000 година.

Посетиоци могу очекивати зграде у „бруталистичком“ стилу из времена социјализма, као и владине зграде које су уништене у НАТО бомбардовању 1999. и никада нису обновљене.

Упркос занемаривању, постоје и елегантне зграде 19-вековне архитектуре, посебно у централној пешачкој зони Кнез Михаилове.

Мањак европског шарма, Београд надомешћује приступачним луксузом. Аутор пише да га је најбољи оброк живота коштао 25 долара с бакшишом, док је један од његових омиљених оброка за три месеца путовања Европом, с пачјом паштетом и желеом од дуње, аперитивима и флашом вина био 45 долара за двоје.

Мноштво познатих хотелских брендова нуди повољне собе, али што се петљати с њима када се једнокреветна соба преко Ер-би-ен-бија (Airbnb) може наћи за 27 долара и то код Скадарлије, боемског дела града који је испуњен галеријама, задимљеним кафанама и традиционалним ресторанима који нуде ракију, толико јаку да би могла да се назове „разређивач“, наводи аутор.

Међу обавeзне ствари које треба радити у Београду, аутор препоручује посету Калемегдану, уз наводе да је већи део бурне историје Београда забележен у Војном музеју у којем се могу наћи предмети од римских мачева до остатака америчког стелт бомбардера обореног 1999.

На Калемегдану, на који је улаз бесплатан, нуде се разне активности попут стрељаштва, тениса и кошарке, али се може радити оно што и локалци раде – узму пиво и седну на зидић с најбољим погледом у граду.

Аутор препоручује и посету Музеју Николе Тесле, где су изложени његови највећи успеси, али и неуспешни пројекти.

Неће задуго бити јефтин

Захваљујући младој популација и разумним ценама, Београд је постао један од првих европски дестинација за журке, наводи аутор путописа и спомиње сплавове на Сави који нуде журке до зоре уз музику коју описује као неку врста фолка уз хаус ритмове.

Журка може почети у Савамали, где се лако може ићи између барова с именима попут „Младост“ и „Лудост“, наводи се у тексту и додаје да су ту и ресторани на обали реке у реновираним складиштима, попут „Торо Латин“ гастробара који нуди добродошлу паузу од тешке балканске хране.

Савамала

Савамала

У близини је почела изградња „Београда на води“, где би требало да буду небодери с канцеларијама, луксузним становима и баровима. Већ је, наводи се, железничка пруга претворена у променаду уз обалу с игралиштима, теренима за одбојку и ресторанима.

„Можда ће бити потребно 30 година да се заврши мастер план, али су хотели ‘Ст. Реџис’ и ‘W’ већ планирани за 2019. Град можда неће задуго бити толико јефтин“, наводи аутор.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top