All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

SRPKINJA IZ LIKE O KOJOJ PRIČA REGION! Milena sama brine o 4 ćerki, 40 krava, 8 ovaca, a petardama rasteruje vukove!

Posle smrti supruga, Milena Sovilj Plećaš (34) sama se brine o četiri ćerke i velikom seoskom imanju.

– Sve imamo i dobro živimo – kaže Milena. Ona vozi traktor, kosi, testeriše, meša malter, kuva, pere, obrađuje vrt…

Ona je moćna samohrana majka četvoro male dece koja uspešno hendluje poljoprivredu, stočarstvo, domaćinstvo, građevinske radove i vaspitanje dece, cepa drva, vozi traktor i brine se da sve savršeno funkcioniše.

Milenu svi znaju u Bruvnu, selu blizu Gračaca, poznatom po napadu vukova na stoku.

– Bacim ja njima petardu-dve čim počnu da zavijaju, pa ućute. Odneli su nedavno ovcu mojem kumu, ali mene nisu dirali. Nestalo mi je tele, našla sam samo papke nakon nekog vremena, a je li ga pojeo vuk ili medved, što mu je bilo, ne znam – kaže 34-godišnjakinja kao da je život okružen domaćim i divljim životinjama najobičnija stvar.

Ona i njene četiri ćerke — Nikolina (6), Jelena (9), Milica (10) i Jovana (12), imaju 40 krava, svinje, ovce, kokoške, patke i kobilu, u vrtu šargarepe, krompira, krastavac, paradajz, blitvu, jabuke, šljive i 13 hektara livada koje treba pokositi…

– Ćerke mi nekad pomažu, a nekad neće. Ali nikad im nije dosadno. Igraju se sa psima i s ovcama za koje su umislile da su kućni ljubimci, jer dece u komšiluku nema. Ako im se ništa ne radi, uvek mogu da tumaraju šumama i da se penju po brdima – kaže Milena, a devojčice priznaju da im nikad nije dosadno jer je priroda puna iznenađenja.

– Ima tu puno lisica, a jednom smo videle i jazavca – veselo pričaju Milenine ljubimice o svojim pustolovinama koje proživljavaju dok mama radi.

– Sama kosim, sednem na traktor i kasnije pokupim bale. Pomognu mi komšije nekad. Pozovem na kafu, pa ih zeznem da mi pomognu, snađem se – kaže Milena.

Radni dan joj počinje u šest, a završi kad padne s nogu. Ima dve štale, u kojima drži blago poslagano u četiri reda. Dok ih sve nahrani, napoji i očisti balegu, taman je vreme za sve ispočetka. Ovce su joj se sprijateljile s ćerkama, pa dolaze u kuću.

– Kad sam kod kuće, nema stajanja! Očisti, operi, skuvaj… Ma i drva testerišem, malter mešam, sve, još samo čekam da me primeti neki bogataš s jahtom i apartmanima. Zimi čistim sneg bar dva-tri sata dnevno da bih probila put do štale. Sreća da dobro jedem, pa mogu – kaže Milena.

(dijaspora.news/24sata.hr)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top