All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

PRIČE IZ DIJASPORE: Vukašin i Veljko o pečalbi – idu u školu, rade i imaju samo jedan SLOBODAN DAN

Odlazak u tuđu zemlju i to ne turistički, već kako se kaže “trbuhom za kruhom” uvek teško pada. Ali, kada ste dete i napuštate svoj rodni grad, drugare, kuću i na posletku majku, stvari su još teže. Činjenica da je makar otac sa vama ublažava strah, ali nostalgija i put u nepoznato, u velikoj meri utiču na vas, a ako na to dodamo i činjenicu da već kao tinejdžeri radite posle škole, situacija je kompleksnija.

Po povratku sa posla, pred spavanje, rade domaće zadatke i spremaju se za nove izazove koje donosi sutrašnji dan.

U razgovoru sa novinarom “Serbian tajmsa”, oni su govorili o tome kako podnose dane u Americi, ali i o tome kako su došli na ideju da rade.

 Vukašin: Mene je od malih nogu zanimao biznis i čim sam došao hteo sam odmah da nađem posao i počnem da radim. U ovoj radnji je radila naša drugarica i tako smo došli, na njenu preporuku.
 Veljko: Ja nisam ništa planirao. Rešio sam da dođem u Ameriku, pa šta bude. Hteo sam da naučim engleski jezik, da krenem u školu. Bilo nam je lakše zbog prijateljice. Međutim, kada smo došli shvatili smo da tu ima još puno naših ljudi, što nam je olakšalo.

Brat bratu, najveća podrška

Na pitanje kako im se dopada u Americi i koliko im je teško palo privikavanje odgovaraju brzinski.

Vukašin: Dopada nam se, mada je u početku bilo teško jer nismo znali engleski. Mislim, razumeo sam šta pričaju, ali ja nisam znao da pričam. U školi isto, slušaš, kapiraš, ali imaš problem da kažeš ono što želiš. Zato smo se maksimalno posvetili učenju jezika, u čemu nam je pomogao i ovaj posao. Kako sam napredovao sa jezikom, tako sam napredovao i u poslu. Prvo sam radio na kolicima, zatim na namirnicama, pa na kraju došao na kasu. Trebalo mi je malo vremena sa kodovima, jer nisam znao kako se šta zove, ali i to sam u međuvremenu savladao. Sad je super…

Veljko: Bilo je teško, ali mi je brat bio najveća podrška, i na poslu i u školi, gde smo imali dosta časova na koje smo išli zajedno. Počeli smo zajedno i da radimo, kad imaš nekog svog nekako si sigurniji.

U međuvremenu su dobro savladali jezik, tako da im svakodnevna komunikacija ne predstavlja teškoću, a kažu da nemaju problema ni da pozovu devojke, Amerikanke, na sastanak.

Vukašin: Nema problema sa devojkama. Jedino što imamo malo slobodnog vremena, jedino petkom izlazimo jer ostalim danima radimo.

Tempo je naporan, škola-posao-kuća, ali ne žale se. A nađe se vremena i za treninge, kao i još jedan dodatni posao.

Vukašin: Veljko radi 6 dana u nedelji u prodavnici, ja samo četiri jer ostalim danima imam fudbalske treninge, imam dva dečaka i jednu devojčicu koje treniram, a nedeljom imam profesionalne treninge sa jednim našim trenerom. Aleksandrom Sarićem, jer hoću lično da napredujem. Takođe, radim i “network marketing” za jednu kompaniju koja se bavi kriptovalutama, bitkoinima i ostalim. Tražim im klijente, pratim stanje na tržištu, savetujem. To je jedna američka firma koja se širi po svetu, a u Srbiji ima dosta ljudi koji su počeli da rade sa kriptovalutama, pa su meni dali da vodim taj deo. U tom poslu moraš stalno da učiš jer se situacija na tržištu stalno menja, pa stalno imamo vebinare, seminare, imam mentore i lidere sa kojima radim.

Trenutno, Vukašin pohađa četvrti, a Veljko treći razred srednje škole. Vukašin već pravi velike planove za budućnost.

Vukašin: Imam svoju ideju za biznis. Ne planiram da idem na koledž… Ostao bih ovde još godinu dana, da naučim još neke stvari koje nisam stigao, naročito o marketingu, da zaradim neke pare. Letnji raspust ću da iskoristim da naučim španski, a onda da upišem program za agenta za nekretnine, hoću da se bavim nekretninama.

Veljko: Ja još uvek nemam planove, osim da na leto odem dva meseca u Srbiju (smeh), uželeo sam se da vidim drugare i familiju. Imam još godinu dana fore, dok ne završim školu, pa ćemo da vidimo. Možda i nešto porodično pokrenemo u međuvremenu, nikad se ne zna.

Vraćamo se na priču o biciklima, njihovom omiljenom prevoznom sredstvu bez koga bi im, priznaju bilo puno teže.

Veljko: Otac nas je prvih dana kolima dovozio na posao, pa nismo primetili da ima dosta uzbrdica, ali smo se navikli, tako da nam ta vožnja biciklom dođe kao kondicioni trening. Bogami se dobro preznojimo dok dođemo dovde, ali sad smo već istrenirani. Kad malo zahladni, onda idemo pešaka. Treba nam više vremena, ali bar ti vetar ne duva toliko kao kad si na bajsu. Uskoro ćemo, nadam se, da položimo vožnju, tako da će bicikli da nam budu samo za rekreaciju.

Sa svih strana samo reči hvale

Menadžer Brookehaven marketa Kris Guzi ne štedi reči hvale na račun dvojice momaka iz Niša.

– Oni su sjajni. Podsećaju me na moje dane u Poljskoj, kada sam autobusima i biciklima išao na posao. Video sam da ih je otac dovezao jednom ili dvaput na posao, ali uglavnom dolaze biciklima. To je lepo videti. Ponekad, kada u međuvremenu počne da pada sneg ili kiša, ja ih posle posla odvezem kući. Počeli su da rade za nas prošle godine. Veoma su vredni, žele da zarade novac, ali i da nauče nešto. Vukašin igra fudbal, ali uspeva da stigne i na trening i u školu i na posao. Nema više mnogo klinaca koji žele da rade posle škole, u slobodno vreme. Za mnoge je to previše, ali njih dvojica su rešili da tako bude.

S druge strane, i Vukašin i Veljko su zadovoljni kako se menadžer i zaposleni starosedeoci odnose prema njima.

Veljko: Ovde nas svi paze, gledaju nas baš ko da smo im deca. Ne samo naši, nego i drugi. Recimo Fernando, taj čovek vidi kad se, recimo, ne osećamo dobro, ili kad smo mnogo umorni, pa nas pošalje da malo odmorimo, ili nam da nešto da pojedemo. Baš su nam ko neka druga familija, dobri neki ljudi.

Priznaju da im često nedostaje majka, da ih ponekad uhvati nostalgija za starim krajem, druženjem sa prijateljima, rodbinom u Srbiji, ali se trude da ne misle mnogo o tome.

Vukašin: Tako je kako je, i nema nazad. Znamo zašto smo ovde. A kad nama bude dobro, biće svima. Doći će vreme kada ćemo moći češće da idemo kući, da nam majka dođe ovde, biće sve, samo da smo živi i zdravi, kaže on za “Serbian times“.

Vukašinov i Veljkov otac je muzičar, a njih dvojica mnogo cene to što je učinio za njih. Oni to smatraju žrtvom…

Vukašin: Tata svira harmoniku, klavijature i peva. Naravno, pored toga vozi kamion, kao i svi Srbi ovde . Radnim danima vozi, a vikendom svira, uglavnom u crkvi i ovim našim mestima gde se organizuju svadbe i veselja. On je, inače, došao ovde zbog nas, hteo je da mi imamo bolju budućnost. I bio je u pravu, jer ovde ima puno više mogućnosti, možeš više da naučiš nego u Srbiji. Nećemo da ga izneverimo, to je sigurno, borićemo se da bude ponosan na nas – rekao je on na kraju.

dijaspora.news/serbiantimes

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top