All for Joomla All for Webmasters
Mesta

Ovo je jedini grad u BiH koji 90-ih, a ni danas, nije pao pod uticaj nacionalizma!

Kao najveći problem sa kojim se grad susreće, gradonačelnik je naveo aerozagađenje, naročito u zimskom periodu

Povodom snimanja radijske emisije pod nazivom “Grad”, gradonačelnika Tuzle, Jasmina Imamovića, juče su posetili Dan Halemar, urednik magazina Swedish Architecture Journal i Håkan Forsel, profesor istorije urbanizma Univerziteta u Stokholmu.

Posećujući gradove u Skandinaviji, Evropi i svetu oni ispituju fizičke i mentalne promene u odnosu na urbanističku politiku i ekonomiju. Emisija uključuje lokalne eksperte, akademike, aktiviste i arhitekte svakog grada, a produkcija pokušava prikazati suštinu mesta ili predominantnu urbanističku temu.

Tokom razgovora gradonačelnik Imamović govorio je o različitim pravcima razvoja koje grad Tuzla sledi kroz istoriju, posebno nakon završetka rata, tj. o periodu tokom kojeg je grad postao mnogo lepša i prema svim relevantnim pokazateljima, mnogo ugodnija sredina za život građana, nego što je to bilo ranije.

Gradonačelnik Imamović govorio je o korištenju prirodnih resursa koji su grad usmerili ka novim pravcima razvoja, koji su doveli do kreiranja novih radnih mesta, novih investicija, povećanju broja zaposlenih, očuvanju postojećih radnih mesta, o potpuno novom identitetu grada, istorijskim poteškoćama sa kojima se grad suočava, te o tome koje su opasnosti i mogućnosti pred gradom u budućnosti.

Kao najveći problem sa kojim se grad susreće, gradonačelnik je naveo aerozagađenje, naročito u zimskom periodu. Na pitanje o budućim perspektivama razvoja grada, gradonačelnik je govorio o mogućnostima razvoja lečilišnog, rekreativnog i kongresnog turizma, te daljem razvoju privrede zasnovane na razvoju novih tehnologija.

Kao razlog posete, gosti iz Švedske naveli su perspektivu iz koje je švedska javnost oduvek posmatrala Tuzlu, kao jedini grad u BiH koji početkom devedesetih godina, pa ni danas, nije pao pod uticaje nacionalističke retorike.

Švedska radio emisija GRAD kombinuje arhitektonske i urbanističke studije, terenske posete, istorijsko istraživanje i popularnu kulturu u diskusiji o gradovima i urbanizmu današnjice.

Emisija Grad emitovana je u 82 epizode od zime 2013. godine, ima oko 12.000 slušatelja po epizodi i oko 800.000 preuzimanja. Emituje se na švedskom jeziku, a finansira je Asocijacija arhitekata Švedske.

(Dijaspora.news/buka)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top