All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

Dok je bio na semaforu, Nikola je osetio neopisivu bol: Otekla mu je glava, oči je prstima otvarao. Preživeo je jer je uradio jedno (FOTO)

Nikola Gajić (28) iz Beograda preživeo je ujed ogromnog stršljen. Ipak, odlučio je da svoju traumu podeli sa našim čitaocima u nadi da će njegovo iskustvo pomoći nekome, jer je nekoliko ljudi već umrlo od ovakvog ujeda.

Nemili događaj odigrao se u petak na Karaburmi. Ipak, Nikolu je spasilo to što je po zanimanju medicinski radnik, pa je kod kuće imao nephodne lekove.

– Stajao sam motorom na semaforu kada me je stršljen ujeo za čelo. Odmah sam otišao kući i dao sam sebi injekciju. Sreća je što se bavim medicinom i znam šta treba da se radi u takvim situacijama – ispričao je za Telegraf Nikola Gajić.

Ubod stršljena može da izazove anafilaktički šok koji je, ako se ne reaguje na vreme, smrtonosan. Ipak, Nikola je sada živ i zdrav zahvaljujući svojoj brzoj reakciji.

Reakcija je nastupila posle 15 minuta. Čelo je počelo da otiče, a oči je, kako kaže, morao da otvara prstima da bi mogao da gleda.

Nikoli je čelo počelo da otiče 15 minuta posle ujeda Foto: Privatna arhiva

– Otišao sam na infektivnu kliniku i tamo su mi dali neophodnu terapiju. Šest dana kasnije spao mi je otok i lice mu se polako vratilo u normalu. Na mestu ujeda je ostao mali otok koji liči na ujed komarca – istakao je Gajić.

Ubod stršljena obično nije fatalan i uglavnom se sve završi blagim otokom koji traje nekoliko dana. Ipak, u nekim slučajevima izaziva opasnu alergijsku reakciju ili anafilaktički šok koji, ako se ne reaguje na vreme, može da bude i smrtonosan.

Nikoli je počelo da natiče i drugo oko Foto: Privatna arhiva

Do anafilaktičkog šoka dolazi iz više razloga:

– Zbog toga što je osoba alergična na ujed insekta

– Zbog toga što je ubod na nezgodnom mestu (u predelu lica ili vrata), gde otok izaziva gušenje

– Ako je osobu u proteklih nekoliko nedelja već ujeo stršljen ili osa, pa je imuni sistem postao preosetljiv na alergen.

Ova reakcija se manifestuje koprivnjačom, bronhijalnim i grčevima u trbuhu, otokom lica i vrata, otežanim disanjem, padom pritiska, komom…

Oči je morao da otvara prstima da bi mogao da gleda Foto: Privatna arhiva

KAKO SE ZAŠTITI AKO VAS STRŠLJEN UBODE

Kako bi se od ujeda stršljena zaštitili, najsigurnije je da izbegavate posete mestima koja su poznata po velikom broju ovih insekata. Ukoliko se bavite vrtarstvom, budite na oprezu i zaštitite otvorene delove tela. Ako ipak dođe do uboda, odmah izvadite žaoku i stavite hladan oblog.

U slučaju anafilaktičkog šoka treba odmah pozvati Hitnu pomoć, kako bi se sprovela antišok terapija. Nju mogu da izvedu samo profesionalci koji praćenjem simptoma određuju doze adrenalina, antihistaminika i kortikosteroida i neutrališu alergijsku reakciju.

U slučaju da je čovek u smrtnoj opasnosti, a blizu nema lekara koji bi mu pomogao, alergijska reakcija se može ublažiti injekcijom adrenalina koja je unapred pripremljena. Zato, ako ste izloženi opasnosti od ujeda stršljena, a posebno ako ste alergični na ujed insekata, potrebno je da imate jednu takvu injekciju i tablete antihistaminika za svaki slučaj. Oko toga se pre svega konsultujte s lekarom.

Stršljen Foto: Foter/Flickr/Roberto Verzo

U slučaju da nema alergijske reakcije, već je u pitanju samo običan otok, mesto uboda treba tretirati hladnim oblogama. U tu svrhu možete upotrebiti hladan predmat kao što je metalna kašika. Međutim, u nekim slučajevima, alergijska reakcija može da zakasni i 8 do 10 sati, pa je ipak najbolje obratiti se lekaru, posebno ako vas je već ujeo insekt u poslednjih nekoliko nedelja.

Jedan iskusan pčelar kaže da otok i bol koji nastaju zbog ujeda pčele, ose ili stršljena, možete ublažiti i pomoću tablete aspirina ili andola. Potrebno je jednu tabletu pokvasiti i prisloniti na mesto uboda, držati jedan minut, a zatim skloniti. To je potrebno učiniti odmah nakon uboda i tako ćete smanjiti otok i ublažiti bol i svrab.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top