All for Joomla All for Webmasters
Društvo

DECA I MLADI U SRBIJI SIROMAŠNIJI NEGO ODRASLI, ALI TO NIJE NAJMANJI PROBLEM: Počinju da rade već sa pet godina!

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, deca i mladi u Srbiji izloženi su većem riziku siromaštva nego odraslo stanovništvo, kaže ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović.

Đukić Dejanović istakla je na sednici skupštinskog Odbora za prava deteta da je stopa rizika siromaštva u 2017. godini za decu iznosila 30,5 odsto, a za mlade 29,7 odsto, što je premašilo stopu za opštu populaciju, koja je iznosila 25,7 odsto.

Ministarka napominje da su deca u Srbiji suočena sa sve manjim rizikom smrtnosti u najranijem periodu života i da je stopa smrtnosti dece do pet godina smanjena sa 18 smrtnih ishoda na 1.000 dece u 1990. godini na 5,8 na 1.000 dece u 2017. godini.

– Međutim, deca romske populacije imaju manje šanse da prežive u ranom uzrastu, na šta ukazuje stopa smrtnosti od 14,4 na 1.000 dece u 2014. godini. Zdravstveni problemi koji nalažu jači strateški odgovor obuhvataju trend pada vakcinacije dece i posledični rast prevalencije malih boginja – upozorava Đukić Dejanović..

Između seoskih i gradskih sredina, navodi, uočena je razlika u razvoju dece u ranom uzrastu, te je tako obuhvat dece, uzrasta tri do pet godina, sa predškolskim obrazovanjem u Srbiji iznosi 50 odsto, što znači da polovina dece propušta priliku da u potpunosti ostvari svoj razvojni potencijal.

– U protekloj deceniji, ostvarena su značajna poboljšanja u pripremi dece za školu kroz pripremni predškolski program – sa 87,2 odsto u 2009. godini povećan je na 98,2 odsto u 2017. godini – rekla je Ðukić Dejanović.
Dečaci i devojčice osnovnoškolskog uzrasta su u jednakoj meri uključeni u osnovno obrazovanje, dok među romskom decom 85 odsto završi osnovnu školu, a srednju školu tek svako peto romsko dete.

Kada je u pitanju dečiji rad, u 2014. godini je 9,5 odsto dece starosti pet do 17 godina bilo uključeno u neki od oblika dečijeg rada. Ova pojava je uglavnom prisutna u seoskim područjima gde deca pomažu roditeljima u poljoprivredi.

Ministarka je obavestila članove Odbora da je kao predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine predvodila delegaciju na četvorodnevnom ministarskom sastanku Političkog foruma na visokom nivou o održivom razvoju koji je održan od 15. do 18. jula 2019. godine, u sedištu UN u Njujorku.

Ona je rekla da je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja završilo radnu verziju nacrta izmena i dopuna Porodičnog zakona, koje treba da proizvedu bolju zaštitu prava deteta u Srbiji i usaglašavanje ovog zakona sa Konvencijom o pravima deteta.
– Neke od predstavljenih izmena odnose se na zabranu maloletničkog braka, zabranu fizičkog kažnjavanja dece, regulisanje usvojenja, starateljstva – kaže Đukić Dejanović.

 

 

Dijaspora.news/(Espreso.rs / Agencije)

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

IZDVAJAMO

To Top