All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

ZLOGLASNI BOSANSKI KLAN HARAO PO ŠPANIJI: Kupovali, pa prodavali siromašnu decu sa Balkana! (VIDEO)

Dok su muškarci bili posvećeni krađama u kojima je bila potrebna sila, kao prilikom pljački automobila, žene su nadzirale maloletnice obučavajući ih kako da džepare

Ozloglašeni “Bosanski klan” u Španiji je nakon godina “operisanja” po gradovima na Iberijskom poluostrvu počeo da se osipa. Pre više od nedelju dana uhapšeno je 16 članova koji su osumnjičeni da su u okviru organizovane kriminalne grupe trgovali ljudima.

U Barseloni uhapšeno 16 pripadnika “bosanskog klana”: Trgovali ženama i maloljetnicima

Bosanski klan”, to jest njegovi pripadnici su tokom zajedničke akcije španske policije i Europola u Barseloni uhapšeni. Oni se terete da su nasilno iz Bosne i Hercegovine odvodili žene, čak i neke koje su bile maloletne, da bi za njih krale u turističkim područjima Španije.

Ova organizacija sastavljena je od nekoliko porodica, trgovala je mladim ženama i maloletnicama, razmenjujući ih za oko 5.000 evra. Madridska policija je pronašla devet maloletnica, “neškolovanih i u žalosnim higijenskim i zdravstvenim uslovima”. Te osobe su iz države uz pomoć falsifikovanih dokumenata dolazile do Španije. Žrtve trgovine ljudima su završavale u Italiji, na jugu Francuske ili u Španiji.

Printskrin: YouTube / Seguridad Privada

Printskrin: YouTube / Seguridad Privada

Uhapšeni pripadnici bande slali su ih tamo gde bi procenili da mogu da ostvare najveću dobit kupujući i prodajući žene u tu svrhu.

Policija napominje da je banda bila uspostavljena po patrijarhalnoj osnovi, odnosno na vrhu je bio muškarac koji je zapovedao. Ispod njega su bile dve grupe, jedna sastavljena od muškaraca, a druga od žena.

Dok su muškarci bili posvećeni krađama u kojima je bila potrebna sila, kao prilikom pljački automobila, žene su nadzirale maloletnice obučavajući ih kako da džepare. Maloletne devojke su uglavnom “operisale” u ranim jutarnjim satima u turističkim zonama, a sav plen bi davale organizaciji.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

U podzemnoj železnici su delovale kooridinirano s podeljenim ulogama tako što bi se dve žene primakle žrtvi stvarajući privid gužve dok bi joj treća iz džepova ili torbe vadila novčanik, mobilni telefon ili druge vrednosti. Ona bi nakon toga u prolazu predala plen drugoj ženi, koja bi ga predavala šefu bande, koji je određivao koliko svaki dan moraju doneti.

El Mundo, pozivajući se na izvor u policiji, piše da je jedan od šefova 44-godišnji Hasim Sejdić, koji se ovime bavio od 2000. godine u različitim evropskim gradovima. On je bio na čelu klana koji je s ostalim klanovima, odnosno porodicama razmenjivao žene za pljačku. Sejdić je uhapšen u Barseloni 14. novembra, zajedno sa suprugom i sinom i od tada, oni su u pritvoru.

Foto: Profimedia/Alamy

Foto: Profimedia/Alamy

Novine La Vanguardia iz Barselone napominju da su privedeni Demila Gubić i Fado Gubić. Agenti sumnjaju da je trgovano sa 16 žrtava, od beba do 17-godišnjakinja. Sejdić je nekoliko maloletnika kupio pored Rima, u romskom naselju, a u Barselonu su prevezeni redovnim trajektnim linijama. Kupljeni su od porodica poreklom iz Hrvatske, Makedonije i BiH, čija deca žive u ekstremnom siromaštvu.

Pre dve godine gradske vlasti Madrida su zabranile prilaz metrou ženama za koje je utvrđeno da rade za klan. Ovo je bila prva zabrana te vrste u Španiji. Prošlog jula su i osuđene neke članice klana. Članice grupe džeparoša u Madridu su tada, umesto zatvorske kazne, kažnjene sa 1.800 evra. Među osuđenima su bile Raifa Ibrahimović, Zahida Ibrahimović, Maja Ibrahimović, Valerija Ibrahimović, Tanja Ibrahimović, koja koristi i ime Roberta, te Hasnija Ahmetović. Godinama su organizovano pljačkale turiste i putnike metroa u Madridu.

Pogledajte kako je izgledalo hapšenje “Bosanskog klana”:

(Telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top