All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

ZATVORENO 4.500 sajtova za TRGOVINU

Policija i agencije za sprovođenje zakona širom Evrope zatvorile su, u obimnoj operaciji Europola, više od 4.500 vebsajtova zbog trgovine falsifikovanom robom, često putem društvenih mreža, saopštili su danas zvaničnici.

Agencije iz 27 zemalja, pretežno evropskih, ali i iz SAD i Kanade, udružile su snage u ovoj operaciji, prenosi AFP.

Europol, koji nije precizirao koliko je dugo operacija trajala, saopštio je da falsifikatori preko interneta prodaju sve – od luksuzne robe, sportske opreme, rezervnih delova i elektronike do lekova, kozmetičkih proizvoda i druge lažne robe.

– Internet je postao glavni kanal za elektronsku trgovinu. Momentalni globalni domet i anonimnost omogućuju da se putem interneta proda skoro sve, bilo kome i bilo kada – istakla je Evropska policijska služba.

Falsifikatori, dodaje se u saopštenju, to znaju i sve više koriste neograničene mogućnosti koje internet pruža.

Europol je, međutim, upozorio da “uprkos tome što se kupovina takve robe može činiti povoljnom, ti proizvodi mogu da ozbiljno ugroze zdravlje i bezbednost kupaca”.

Direktor Europola Rob Vejnrajt zaključio je da je u ovogodišnjoj operaciji zatvoren znatno veći broj vebsajtova nego prošle godine.

U skopu iste akcije, holandska policija je, pretraživši kuće i skladišta, u protekle dve nedelje u Holandiji uhapsila 12 osoba.

Većina racija u Holandiji pokrenuta je zbog prodaje falsifikovane robe na Fejsbuku i Instagramu, a tom prilikom je zaplenjeno više od 3.500 odevnih i luksuznih predmeta s lažnim proizvodnim markama uključujući cipele, tašne i parfeme koji su prodavani kao “najk”, “adidas” i “kenzo”, s tržišnom vrednošću od više hiljada evra.

Europol je objavio vodič koji korisnike interneta uči kako da prepoznaju lažne vebsajtove i prevare na društvenim mrežama, upozorivši kupce da budu oprezni.

– Kada kupujete preko interneta, veća je verovatnoća da postanete žrtva falisifikatora jer teže uočavate razlike između falsifikata i originala kada ne možete da fizički pogledate i osetite proizvod – navodi Europol.

Takođe upozorava da, koristeći nezakonite vebsajtove, kupci izlažu svoj kompjuter ili mobilni telefon sajber napadima.

Dijaspora.news Izvor Telegraf.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top