All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

VREME MU ISTIČE On je osuđen na smrtnu kaznu iako je priča prepuna rupa, a protiv njega samo jedan NEOPIPLJIV DOKAZ

Ukupno 49 osoba čeka izvršenje smrtne kazne u američkoj saveznoj državi Oklahomi. Od njih je 16 izgubilo pravo na žalbu, a među njima je i Ričard Glosip, čovek za koga mnogi smatraju da je potpuno nevin i nepravedno osuđen na smrt.

Njegova žalba je išla sve do Vrhovnog suda, ali se čini da je sada sve uzaludno. Glosip čeka egzekuciju a čitav slučaj protiv njega je neverovatno pun rupa, nelogičnosti i sve ukazuje na to da je on nevin. Zapravo, jedini dokaz protiv njega jesu reči ubice.

Brutalno ubistvo

Džastin Snid je pretukao na smrt Barija Van Trisa bejzbol palicom u sobi 102 svog hotela “Best badžet In” 7. januara 1997. godine u Oklahoma Sitiju. Snid je tada imao samo 19 godina i radio je kao domar hotela, bio je zavisnik od droge i optuživan je i za krađe, a ubio je Van Trisa zbog novca.

Van Tris je bio vlasnik hotela, a njegov menadžer je bio tada 33-godišnji Ričard Glosip. Glosip je rekao da je čuo buku i da je video Snida sa masnicom na oku ispred sobe 102. Tvrdio je da mu je Snid priznao da je ubio Van Trisa. Međutim, tadašnja Glosipova devojka Diana Vud rekla mu je da to ne kaže istražiteljima.

Fizički dokazi u sobi 102 i automobilu Van Trisa su ukazivali na Snida. Njegovi otici su bili svuda po sobi i automobilu koji je ukradeni premešten na drugi parking. Ceo slučaj protiv Snida je bio čvrst, ali su onda stvari pošle naopako po Ričarda.

Slučaj protiv Ričarda Glosipa

Naime, Snid je priznao ubistvo, ali je rekao da ga je Glosip naterao da to uradi. Ipak, veruje se da je deo te ispovesti lažan i da je Snid okrivio Glosipa jer su mu policajci obećali manju kaznu.

Snid koji se suočavao sa optužbom za prvostepeno ubistvo i smrtnom kaznom, moguće je da je umešao svog šefa kako bi zauzvrat dobio doživotnu robiju.

Džastin SnidFOTO: YOUTUBE
Džastin Snid

Pod zakletvom je Snid ispričao kako mu je Glosip mesecima govorio kako želi da ubije vlasnika hotela. Navodno on je to želeo jer se plašio da će ostati bez posla ili kako bi on postao vlasnik tog hotela. Međutim, dokaza protiv Glosipa nije bilo.

Snid tvrdi da je novac koji su pronašli istražitelji u autu Van Trisa bio novac koji mu je Glosip platio da izvrši ubistvo. Snid je rekao da mu je Glosip ponudio da mu plati 7.000 dolara za ubistvo (iako bi brzo pregledanje finansija Glosipa pokazalo da je malo verovatno da bi on čak i imao tu količinu novca da plati Snidu).

Međutim, Glosip nije poznat kao nasilan čovek. Pre ubistva Van Trisa, Glosip nije imao kriminalni dosije niti bilo kakvu istoriju nasilja.

Ipak, tužioci su tvrdili da je Glosip krao novac godinama i da je bio nezadovojan svojim finansijama i karijerom. Međutim, ni te tvrdnje tužilaštva ne piju vodu jer je Glosip dobio bonuse prethodne godine zbog donošenja značajnih profita hotelu.

Glosipu ipak nije išla na ruku činjenica da nije odmah rekao policiji da mu je Snid priznao ubistvo. Uz Snidovu tvrdnju da je Glosip naručio ubistvo, tužilšatvo je uspelo da dobije presudu protiv njega.

Rupe u priči

Uprkos Snidovoj tvrdnji na sudu, on nikad nije spomenuo da mu je Glosip platio ubistvo, kada je razgovarao sa cimerima u zatvoru.

Njegova ćerka je čak napisala pismo Odboru za pomilvanje u Oklahomi i rekla da joj je otac rekao da je želeo da promeni svedočenje.

Ričard GlosipFOTO: YOUTUBE
Ričard Glosip

Čak se i Snidova priča stalno menjala, čas bi rekao da se video sa Glosipom u noći uoči ubistva, čas da su razgovarali telefonom.

Ričard Glosip je u poslednjem trenutku izbegao egzekuciju 2015. godine kada je guverner Oklahome preispitivao legalnost droge za usmrćivanje koju je koristila država. Zbog nedostataka supstanci koje su se inače koristile, moglo je da se desi da egzekucija bude bolna, a ne humana. Odlaganje egzekucije Glosipa se desilo uprkos tome što je Vrhovni sud odbio da čuje njegovu hitnu molbu i nkon što je državni tužilac Skot Pruit odlučio da je Glosip ostao bez prava na molbu.

Međutim, država Oklahoma planira da ove godine sprovede smrtnu kaznu nad Glosipom. Iako protiv njega praktično da nema dokaza, njegovo vreme ističe.

(dijaspora.news/blic.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top