All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Vreme je da se nacrtaju NOVE GRANICE na Balkanu, SRBI ZASLUŽUJU PRAVDU

Ugledni magazin “Forbs” je nedavno objavio spoljnopolitičku analizu u kojoj ističe da je na Balkanu potrebno novo crtanje granica, kako bi se “ispravila nepravda prema Srbima koji su zarobljeni iza neprijateljskih linija”.

Dag Bandou, spoljnopolitički komentator “Forbsa”, u tekstu ističe da politika zvaničnog Vašingtona prema Srbiji nikada nije imala mnogo smisla.

– SAD su želele da neke nacije očuvaju a druge da razore. U jednom slučaju su naglašavale i osuđivale etnička čišćenja , a u drugom okretale glavu na drugu stranu i negirale zločine. Jedina zajednička stvar koja je konstantna posledica američke politike je ta da Srbi uvek gube. Iz Prištine i Beograda dopiru neprijateljski tonovi i pretnje, i baš zbog toga je vreme da SAD i EU ponovo umešaju prste i ovoga puta učine pravu stvar – navodi autor, a prenosi “Hafington post”.

U članku se ističe kako je Jugoslavija bila veštačka tvorevina Versajskog sporazuma, te da je u narednim decenijama preživela zahvaljujući “diktaturi Josipa Broza Tita i strahu od sovjetske invazije”. Međutim, Titova smrt je razbila “jedinstvo” koje je na okupu držalo nekoliko nacija.

– Nakon toga stvoren je politički vakuum koji su iskoristili nacionalisti, i Balkan je eksplodirao. Prva Bušova administracija priznavala je suverenitet Jugoslavije, ali kako su Nemci podržali nezavisnu Sloveniju, tako je započeo serijski raspad. SAD i Evropa podržali su stvaranje BiH i Hrvatske. Međutim, nakon što su podržali raspad SFRJ, američko-evropski saveznici su iznenada počeli da se protive podeli i secesiji etničkih Hrvata i Srba iz Bosne, ali i Srba iz Hrvatske – napominje “Forbs”.

Bandou tada ističe dvostruke aršine velikih sila:

– Dok su zločini koje su činili Srbi razglašavani na sva zvona, muslimanski i hrvatski su prećutkivani. Vašington i Brisel su očekivali da srpska manjina ćuti i pristojno pati i trpi represiju ostalih, većinskih grupa, čak i onda kada je suočena sa etničkim čišćenjem. Na primer, Hrvatska je, snažno potpomognuta američkom pomoći, počinile etničko čišćenje i proterivanje više stotina hiljada Srba iz njihovih domova u Krajini. Kada sam nekoliko godina nakon te akcije posetio taj region, sve što sam video su srušene i zapaljene pravoslavne crkve, napuštena imanja i fasade “ukrašene” rupama od metaka i gelera. Uprkos svemu tome, Vašington je odbio ne samo da prizna te zločine, nego se ogradio svake kritike tog bezumnog etničkog čišćenja – napisao je autor.

“Forbs” piše da je takva politika Vašingtona na snazi i danas, te da nema neke promene, jer “SAD ostaju dokazani neprijatelj u očima srpskog naroda”.

(Dijaspora.news/blic)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top