All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

Vaskršnje čudo u Kikindi: Porodica Tešanović dobila neverovatan poklon za najveći praznik (FOTO)

Prema narodnom verovanju, naredna godina u ovom domaćinstvu sigurno će biti ispunjena srećom i uspehom.

Lepa vest stiže nam iz okoline Kikinde, baš uoči Uskrsa, zečica u domaćinstvu porodice Tešanović okotila je pre nekoliko dana deset zečića. Uzgojem divljih zečeva Miloš Tešanović bavi se nekoliko godina, briga o zečevima više je hobi nego posao, jer ekonomske koristi od njih nema.

– S obzirom da živimo u seoskoj sredini i bavimo se povrtarstvom ljubav prema divljači došla je sasvim spontano. Njihovo stanište su njive koje okružuju ovo područje, a zec je autohtona vrsta ovog dela Banata. Ova zečica slučajno je došla u naše dvorište, počeli smo da je hranimo i da vodimo brigu o njoj, danas imamo dva zeca i jednu ženku, a zečica nas je uveselila za još deset zečića – kaže nam Miloš iz Ruskog Sela.

Zečica je okotila deset Vaskršnjih zeka; Foto: Telegraf

Uzgoj divljeg zeca nije lak posao, ova divljač iziskuje pažnju kao i svaka druga životinja. Razlika između divljeg i domaćeg zeca je u temperamentu, dok kuniće možete bez problema da držite i u kućnim uslovima, divlji zeka je plašljiv, ali su se naši već navikli na uslove jer im pružamo svakodnevnu pažnju:

– Hranimo ih šargarepom, žitom, kukuruzom, travom, kupusom i obično žitaricama. Ove male zečiće majka hrani, oni se vrlo brzo navikavaju na spoljne uslove, već nakon mesec dana postaju samostalni, dok su za prirodne uslove i divljinu sposobni već nakon šest meseci – kaže nam Miloš.

Čim porastu, Miloš kaže da će ih pokloniti, ali isključivo ljudima koji će voditi brigu o njima ili će ih jednostavno pustiti u njihovo prirodno stanište. Zečica mlade nosi obično oko 40 dana, hrani ih isključivo noću, ova vrsta zeca je vrlo brza, mogu dostići brzinu i do 70 km/h, a pri begu od neprijatelja menjaju smer kretanja. Karakteristični su po dugim ušima sa crnim vrhom, krzno im je obično prošarano, a oči velike, te imaju široko vidno polje. Ova lepa zečica, izdvaja se belim krznom, što je razlikuje od mnogih drugih zečeva. Teška je oko 4 kilograma, a najviše voli da jede kupus i šargarepu.

Tešanovići ih hrane šargarepom, žitom, kukuruzom, travom, kupusom; Foto: Telegraf

Zečica Gaga, kako su je nazvali Tešanovići, već se odomaćila u ovom domaćinstvu. Uz obilje hrane i vode, čak i kada je puste po travnatom dvorištu, ne odlazi daleko od doma. Zec je dominantna figura u proslavi Uskrsa, simbolizuje plodnost, rađanje i novi život i nije neubičajeno da je baš uoči velikog praznika ova zečica podarila prirodi nove mlade živote. Prema narodnom verovanju, naredna godina u ovom domaćinstvu sigurno će biti ispunjena srećom i uspehom.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top